Цивільна авіація на межі колапсу: розвідка отримала службові документи «Росавіації»

Читать на русском
ГУР у результаті спецоперації в кіберпросторі отримало великий обсяг службових документів Росавіації. Їхній аналіз говорить про те, що сфера цивільної авіації в росії перебуває на межі колапсу.
Фото: РІА Новини

Головне управління розвідки Міноборони України внаслідок спеціальної операції у кіберпросторі отримало великий обсяг закритих службових документів структурного підрозділу російського Міністерства транспорту – «Росавіації».

Про це повідомляє пресслужба ГУР.

Російські літаки не можуть отримати критично важливе техобслуговування через санкції – WSJЧерез санкції росія частково втратила доступ до запчастин та програмного забезпечення, необхідного для проведення критично важливого технічного обслуговування комерційних літаків.

«Росавіація» відповідає за безпеку польотів та фіксує всі надзвичайні випадки при використанні російської авіації. Аналіз щодобових звітів за понад півторарічний період показав, що сфера цивільної авіації в росії перебуває на межі колапсу.

У розвідці поділилися деякими фактами:

  • За січень 2023 в цивільній авіації росії було зафіксовано 185 випадків, третина з них – інциденти різного рівня загрози. Найбільш проблемам став російський літак «сухий superjet» – 34 випадки.
  • За дев'ять місяців року у росії задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків, тоді як за аналогічний період 2022-го – 50.
  • Найбільш проблемними місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші найважливіші елементи – гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.
  • росія зазнає серйозних труднощів з обслуговуванням бортів з великим нальотом. – Через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин пройшло вже майже 70% цивільних бортів іноземного виробництва.
  • Лише протягом січня серед 220 суден Airbus зафіксовано 19 різних відмов, із 230 літаків Boeing – 33 технічні відмови.

Аналіз характеру авіаційних інцидентів показує, що низка відмов, особливо пов'язаних з двигунами, шасі та механізацією крил, носить системний характер. «Тенденція свідчить ― сфера цивільної авіації на росії перебуває у зоні серйозної турбулентності з високим ризиком зірватись у круте піке», – зазначили в ГУР.

Така ситуація – це прямий наслідок санкцій, особливо серйозними для росії виявилися: заборона на постачання повітряних суден та запчастин до них; повна відмова у технічному обслуговуванні та наданні послуг; відмова у оновленні програмного забезпечення; затримання російських повітряних суден за кордоном; обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації.

Нагадаємо, видання The Wall Street Journal навесні писало, що росія через західні санкції має обмежений доступ до запчастин та програмного забезпечення, необхідного для проведення критично важливого технічного обслуговування сотень комерційних літаків.

Торік Євросоюз вніс 21 російську авіакомпанію до чорного списку через невідповідність стандартам безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: