Укренерго «на котиках» пояснило, як похолодання впливає на споживання світла

Читать на русском

Пресслужба Укренерго відповіла на найпопулярніші питання, пов'язані з поточною ситуацією в енергосистемі, та пояснила, як похолодання впливає на споживання світла.
Фото: detector.media

Пресслужба Укренерго відповіла на найпопулярніші питання, пов'язані із поточною ситуацією в енергосистемі.

Пост, присвячений цьому, з'явився у Facebook-акаунті компанії.

Як відомо, сьогодні у системі було зафіксовано дефіцит електроенергії. В Укренерго зазначили, що він виник через похолодання, яке спричинило збільшення навантаження на енергосистему на 11%.

«Для того, щоб задовольнити такий попит, необхідно, щоб у системі працювало додатково ще 1 атомний блок та 2-3 блоки теплоелектростанцій. Не всі була можливість відремонтувати та повернути в роботу. Але й відремонтовані енергоблоки після пошкодження не можуть нести підвищеного зимового навантаження», – розповіли в компанії.

Пресслужба запропонувала наочно порівняти графіки споживання електрики влітку і зараз за допомогою котиків. На обох графіках видно, що споживання електроенергії відбувається нерівномірно і має піки.

В Укренерго вказали, що влітку графік споживання «схожий на одновухого котика», оскільки вранці пік був незначним, а ввечері – помітно зростав.

«Зимовий «котик» (графік електроспоживання) має інший вигляд. По-перше, він підріс, бо споживання виросло, а по-друге, «вушка» його (піки споживання) не такі гостренькі - бо в денні години електроенергію використовують для обігріву, а через короткий світловий день люди раніше вмикають освітлення. Таким чином пік споживання зараз змістився на 17-00», – йдеться у заяві.

Чим нижче буде опускатись стовпчик термометра, тим вище буде зростати споживання і, відповідно, навантаження на енергосистему.

У зв'язку з цим в Укренерго закликають українців економно споживати електроенергію в період з 9:00 до 19:00, а з 17:00 до 19:00, тобто в години максимальних навантажень, «особливо уважно ставитися до свідомого споживання».

«У цей час дуже просимо мінімально використати енергоємні електроприлади. Якщо робочий день закінчується, а приміщення вже добре нагрілися – прохання раніше вимикати електричне обігрів. І, звичайно, вимикати світло, коли ви виходите із приміщення», – зазначили в Укренерго.

У компанії також повідомили, що теоретично дефіцит електрики можна було б компенсувати імпортом з інших країн. Однак зараз через цінові обмеження на ринку продавати імпортну електроенергію все одно невигідно навіть після перегляду цінових обмежень.

«Тому замість технічно можливого імпорту в 1200 МВт на годину, максимальна потужність імпорту електроенергії, наприклад, сьогодні, всього 507 МВт - тобто майже в 3 рази менше, ніж дозволяє пропускна спроможність», - наголосили у пресслужбі.

Нагадаємо, що уряд та Генштаб ЗСУ організували створення трирівневого захисту енергетичної інфраструктури від російських ракет та дронів цієї зими.

В Укренерго вже розповіли, чи зміниться підхід до аварійних відключень світла у разі атак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: