В Укренерго розповіли, чи зміниться підхід до аварійних відключень світла у разі атак

Читать на русском
Система аварійних обмежень електрики цього року буде краще збалансована. Крім того, набагато більше об'єктів критичної інфраструктури обладнано автономними джерелами живлення.
Фото: РБК-Україна

Цього року система аварійних обмежень електроенергії, якщо їх доведеться застосовувати у разі російських атак, буде краще відбалансована. Крім того, зросла стійкість критичної інфраструктури – набагато більше об'єктів обладнано автономними джерелами живлення.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Він зазначив, що графіки аварійних відключень світла зараз оновлюються (але їх складають на місцях, а не компанія).

У Міненерго відповіли, чи планують застосовувати графіки відключення світла з жовтняНа сьогоднішній день у жодній з областей України не планують застосовувати графіки відключення електрики. Але це можливо, якщо виникнуть нові пошкодження енергоінфраструктури.

«Але вся система якихось аварійних обмежень електропостачання буде краща відбалансована, враховуючи досвід минулого року. Це номер раз. Номер два – я особисто об'їхав 17 регіонів, включаючи Київський. Я можу стверджувати, що в порівнянні з осінню минулого року зараз набагато більше об'єктів критичної інфраструктури – лікарень, котелень, шкіл, дитсадків, насосних станцій – обладнані автономними джерелами живлення, ніж торік. Тому у нас в принципі стійкість цієї критичної інфраструктури на місцях зараз набагато вища», – сказав Кудрицький.

Він зазначив, що наявність генераторів у об'єктів критичної інфраструктури не лише посилює її стійкість, а й дає необхідну «гнучкість», якщо раптом потрібно буде застосовувати графіки.

«Наразі хочу підкреслити, що ми ніяких графіків відключень не плануємо. І навіть факт їх оновлення Міністерством енергетики не означає, що вони будуть застосовані, ми просто маємо бути готові», – наголосив Кудрицький.

Він також розповів, що минулого року росія концентрувала свої зусилля на обстрілах енергетичної інфраструктури навколо великих міст – ймовірно, щоб збільшити обсяг збитків, завданих саме цивільному населенню.

«Але, власне, і наша увага при відновленні енергооб'єктів також була значним чином сфокусована навколо цих великих міських агломерацій для того, щоб забезпечити їх надійне живлення. Тому все буде залежати, як я вже казав, від тактики, яку може застосувати ворог. Чи вони будуть обстрілювати, чи атакувати, наскільки масованими будуть ці атаки? Зараз дуже складно сказати», – додав голова правління.

Нагадаємо, 22 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що росія розпочала черговий етап енергетичного терору проти України і вже два тижні атакує регіональні підстанції.

Раніше в Укренерго розповіли, чи готові енергетики до найгіршого сценарію цієї зими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: