Антикорупційний суд заарештував нардепа Одарченка

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав клопотання детектива НАБУ про арешт члена українського парламенту від пропрезидентської фракції.
Андрій Одарченко з адвокатом у судіфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд узяв під варту народного депутата від фракції «Слуги народу» Андрія Одарченка з альтернативою 15 млн грн. НАБУ і САП підозрюють його у спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

Таке рішення 22 листопада ухвалив слідчий суддя ВАКС Віктор Маслов, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива – задовольнити. Застосувати до підозрюваного Андрія Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 20 січня 2024 року. Взяти підозрюваного під варту в залі суду», – йдеться в рішенні.

Одночасно йому визначили альтернативою 15 млн грн застави, про які і просили НАБУ і САП. У разі внесення заставу на нього покладуть низку обов'язків: прибувати за кожним викликом; не відлучатися з Києва без дозволу; утримуватися від спілкування зі свідками, а саме: міністром Кубраковим, Найємом та іншими; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Спроби підкупу Кубракова та Найєма: що відомоЩо відомо про спроби підкупу Кубракова та Найєма, та яку винагороду теоретично можуть отримати викривачі злочину – на інфографіці.

Прокурор САП Олена Дроботова розповіла, що нардеп Одарченко намагався підкупити голову Держагентства відновлення Найєма за неправомірну вигоду у криптовалюті Bitcoin, в еквіваленті 50 тисяч доларів. Зокрема, через посередника Найєм і Одарченко переслали номер крипто-гаманця. Нардеп у розмові з Найємом повідомив, що напише йому в месенджері Threema слово «Прівєт», що буде означати надходження криптовалюти на гаманець Найєма. Вказане повідомлення надійшло голові Держагентства відновлення у вказаному месенджері, а на його крипто-гаманець надійшли 0,39 Bitcoin, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів.

Неправомірну вигоду він надавав за виділення коштів Фонду відновлення на Державний біотехнологічний університет, ректором якого був обраний Одарченко, але наразі дію контракту призупинено на час виконання депутатських повноважень. Саме працівники цього університету прийшли до суду із заявами про взяття депутата на поруки.

Крім того, прокурор зачитала інші матеріали прослушки розмов Одарченка. В них він запевняє, що Україна не зможе виграти у війні з росією і треба домовлятися. Також нардеп нібито вірив у захоплення Харкова і тому пропонував домовитись, «віддавши» агресору тимчасово окуповані Донецьку та Луганську області, а також Крим. За даними слідства, Одарченко нібито перетинав кордон у Закарпатській області поза межами пунктів пропуску.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили нардепа Андрія Одарченка на спробі підкупу голови Держагентства відновлення Мустафи Найєма. Пізніше органи викрили ще одного члена парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: