Як розширюється блок БРІКС

Читать на русском

Лідери БРІКС – союзу, до якого входять Бразилія, росія, Індія, Китай та Південна Африка – домовилися прийняти з наступного року до складу ще шість країн, що стане найбільшим розширенням блоку з часів його створення. Загалом заявки на вступ подавали понад два десятки країн. Одним із головних ініціаторів розширення БРІКС є Китай, який прагне збільшити свій політичний вплив на фоні протистояння зі США. Росії цей крок також дуже вигідний з огляду на ізоляцію після повномасштабного вторгнення в Україну. Як розширюється БРІКС – на інфографіці «Слово і діло».

Організацію БРІКС було створено у 2006 році, спочатку її країнами-учасницями були Бразилія, росія, Індія та Китай. Але абревіатура була вигадана за п'ять років до цього економістом американського інвестиційного банку Goldman Sachs Джимом О'Нілом, який вважав, що ці чотири країни в найближче десятиліття можуть стати глобальною економічною силою.

Перше та єдине на даний момент розширення блоку відбулося у 2011 році – ще одним членом організації стала Південна Африка, і до назви БРІКС додалася літера «С» (South Africa)

Чотири з п'яти членів БРІКС (крім Південної Африки) входять до десятки найбільших держав світу за чисельністю населення, площею та ВВП. Загалом на країни БРІКС припадає близько 40% світового населення та 25% світової економіки.

Найбільше, як прогнозує Міжнародний валютний фонд, цього року зросте ВВП Індії та Китаю – на 5,9% та 5,2% відповідно. Менш ніж на відсоток зросте реальний ВВП Бразилії та росії. Найскромніше річне зростання прогнозують для ПАР – 0,1%.

З січня 2024 року до БРІКС запросили приєднатися шість країн: Аргентину, Ефіопію, Єгипет, Іран, ОАЕ та Саудівську Аравію, що є найбільшою економікою серед них.

Нагадаємо, володимир путін не поїхав на саміт лідерів БРІКС через побоювання бути заарештованим у ПАР за ордером Міжнародного кримінального суду.

До того, як було озвучено це рішення, у ПАР дали зрозуміти, що не мають наміру заарештовувати путіна, інакше це означало б оголошення війни росії.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про історію розширення НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: