Звіт ООН: як може змінитися кліматична ситуація на Землі

Читать на русском

В Організації об’єднаних націй підготували перший за сім років великий звіт щодо клімату. Переважно, наукова оцінка кліматичної ситуації складається з невтішних новин. «Слово і діло» зібрало головні дані зі звіту, як змінюється ситуація з кліматом протягом останніх років.

Науковці з ООН дійшли висновку, що глобальне потепління розвивається швидше, ніж передбачалося, і в цьому майже повністю винне людство. Автори кажуть, що від 1970 року глобальні температури поверхні зростали швидше, ніж в будь-який інший 50-річний період за останні 2 тисячі років.

Крім того, останні п'ять років були найспекотнішими за всю історію спостережень з 1850 року. За песимістичним сценарієм, до 2100-го глобальна температура підвищиться на 3,3-5,7 градуса за Цельсієм.

Міністр екології озвучив бюджет проєкту «Зелена країна»Для висадки 1 мільярда дерев в рамках проекту Зелена країна, який анонсував Зеленський, на найближчі три роки буде потрібно 2 млрд гривень.

Дані ООН свідчать, що викиди вуглекислого газу швидко збільшуватимуться і далі та зростуть вдвічі до 2050 року, а після різко почнуть знижуватися.

Велику ймовірну загрозу також становить танення льодовиків та вічної мерзлоти, відповідно, підвищення рівня Світового океану, окислення вод Світового океану, повені та шторми.

Екстремальні явища, пов'язані з рівнем моря, які відбувалися раз на століття в недавньому минулому, за прогнозами, будуть відбуватися щонайменше один раз на рік в більш ніж половині точок мареографів до 2100 року.

Науковці також попереджають про зростання частоти потужних опадів та посухи. За останні 7 років значно посилились пожежонебезпечні погодні умови в багатьох регіонах. Серед потенційних загроз для клімату також виділили екстремальні опади.

Учені вважають, що переломний момент настане, коли частина кліматичної системи Землі зазнає різкі зміни у відповідь на потепління, що триває.

Нагадаємо, у червні країни G7 представили масштабну програму на захист клімату.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: