Вибори під час війни: Стефанчук назвав п'ять проблемних моментів

Читать на русском
Україна зараз вивчає досвід країн, які вже проводили вибори під час війни. Також потрібно вирішити ще низку питань.
facebook.com/stefanchuk.official

Рішення про вибори під час війни може бути ухвалене після вивчення досвіду інших країн. Але все одно для їх проведення потрібно вирішити щонайменше п'ять важливих питань.

Про це заявив голова Верховної ради Руслан Стефанчук на пресконференції у вівторок у Празі, пише Інтерфакс-Україна.

19 місяців великої війни: топ останніх обіцянок ЗеленськогоЗеленський за останній час давав обіцянки щодо перевірки рішень ВЛК, виборів, держбюджету-2024 та постачання озброєння.

«Я звернувся до своїх колег-парламентарів із багатьох парламентів із проханням: дайте, будь ласка, досвід ваших парламентів, як проводили ви чи не проводили вибори під час війни. І зараз ми обмінюємося цими дослідами. Я думаю, що найближчим часом ми матимемо якесь рішення», – сказав він.

Він наголосив, що у демократичній країні, якою є Україна, проведення виборів «дуже важливо, щоб не було застою у владі».

Натомість, за словами Стефанчука, для проведення виборів під час війни необхідно вирішити п'ять-шість дуже важливих проблем, перша з яких, як забезпечити правом голосувати та бути обраним до органів влади українських військовослужбовців.

«Оскільки проводити вибори без участі військовослужбовців, які сьогодні захищають українську землю, - це несправедливі вибори», – зазначив Стефанчук.

Другим питанням, яке необхідно вирішити для проведення виборів, на думку голови ВР, – яким чином братимуть участь у голосуванні українські біженці, яких сьогодні за межами України близько 7 млн.

«Третє важливе питання, як нам організувати вибори на тимчасово окупованих територіях. Четверте питання – це, безперечно, фінансування виборів», – сказав Стефанчук.

За його словами, питання фінансування важливе, оскільки кожна копійка українського бюджету зараз йде на армію.

«П'яте питання – це можливість вільного доступу до медіа. І в цей період нам треба зрозуміти, як забезпечити вільний доступ до медіа, але не дати водночас росії використовувати свободу слова для поширення своїх наративів усередині країни», – наголосив спікер.

Стефанчук додав, що є ще дрібніші питання щодо проведення виборів.

Нагадаємо, за планом, президентські вибори в Україні мають відбутися навесні 2024 року. Володимир Зеленський заявляв, що, якщо вони відбудуться під час повномасштабної війни з рф, він у них братиме участь.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: