НАБУ розслідує безпідставне відшкодування мільярда гривень ПДВ

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку розслідують факті імовірних зловживань під час відшкодування ПДВ.
фото: news.dtkt.ua

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують факт імовірного безпідставного відшкодування понад 1 млрд грн податку на додану вартість 27 підприємствам, які контролюються однією групою осіб.

Про це йдеться в рішеннях Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в документі, за версією слідства, в період з 2017 по 2020 роки включно 27 підприємств, діяльність яких контролюється однією групою осіб, здійснили ввезення на митну територію України товарів та/або придбання товарів на території України. Після чого такі товари реалізовані за готівкові кошти без відображення у бухгалтерському обліку відомостей про факти такого продажу.

Представники цих підприємств подали до податкових органів завідомо неправдиві податкові декларації, в яких безпідставно заявлено до відшкодування 1 073 861 302 грн ПДВ. У подальшому службові особи податкових органів, зловживаючи службовим становищем, не забезпечили проведення вичерпних контролюючих заходів. Також вони умисно допустили порушення вимог Податкового кодексу при проведенні позапланових документальних перевірок, створивши тим самим підстави для подальшого скасування відповідних актів перевірок судами. Це спричинило тяжкі наслідки у вигляді виплаченого підприємствам бюджетного відшкодування ПДВ.

НАБУ провело кілька обшуків у справі і вилучило мобільні телефони, ноутбуки, флешки та інше. Вказана техніка визнана речовими доказами і наклали на неї арешт.

Нагадаємо, НАБУ розслідує схему заволодіння коштами «Харківобленерго». Також детективи бюро розслідують закупівлю акумуляторів філією «Укрзалізниці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: