НАБУ розслідує виведення майже 250 млн грн з банку Бахматюка

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку досліджують факти виведення майже чверті мільярда гривень з банку аграрного олігарха.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують легалізацію майже 250 млн грн, виведених з ВіЕйБі банку після одержання 1,2 млрд грн рефінансування Національного банку України.

Про це йдеться в ухвалах Вищого антикорупційного бюро та розповіли співрозмовники «Слово і діло» в органах правопорядку.

В НАБУ і САП досліджують обставини виведення з ВіЕйБі банку майже 248 млн грн. Детективи встановили, що працівники ВіЕйБі банку погодились сприяти легалізації коштів та вчинити низку дій щодо документального оформлення операції з видачі готівки у касах банку з використанням платіжних карток Mastercard, емітованих ВіЕйБі банком та банком «Фінансова ініціатива». Власником цих банків є Бахматюк.

У НАБУ дізналися, що в період кінця жовтня-кінця листопада 2014 року у чотирьох відділеннях ВіЕйБі банку з використанням карток, відкритих на ім'я працівників підприємств, у тому числі колишніх, бенефіціарним власником яких є Бахматюк, проведено операції щодо видачі готівкових коштів із каси Банку рівними операціями по 15 000 грн та становило відповідно 15 000 грн, 30 000 грн та 45 000 грн на одну особу.

Всього за цей період оформлено видачу 3741 фізичній особі грошових коштів в сумі 130 549 500 грн. Водночас вказані фізичні особи ніякого відношення до цих банківських операцій не мали, готівку не отримували, нікого на це не уповноважували, банківські рахунки не відкривали, платіжні картки не отримували, а 22 фізичні особи на дату отримання у банківських відділеннях готівкових коштів уже померли.

Аналогічно в двох з цих відділень ВіЕйБі банку зняли готівку за допомогою 119 платіжних карток банку «Фінансова ініціатива» в еквіваленті від 223 400 грн до 616 226 грн на одну особу. Загалом на загальну суму 48 311 831 грн. Загалом детективи і прокурори нарахували виведення аналогічним чином майже 248 млн грн в період з 13 жовтня по 21 листопада 2014 року. Гроші, на думку слідства, було обернуто на користь бенефіціарного власника банку Бахматюка. Розслідування триває за фактом імовірної легалізації (відмивання) коштів, одержаних злочинним шляхом в особливо великому розмірі (частина 3 статті 209 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Також його оголосили в розшук. Пізніше олігарха заочно взяли під варту. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі Банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі Банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі Банком. Водночас, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі Банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі Банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: