«Ступор і розгубленість»: ЗМІ розповіли про реакцію російської влади на антисемітський бунт у Махачкалі

Читать на русском
Події в аеропорту Махачкали захопили керівництво росії зненацька, хоча Кремль і силовики знали про загострення ситуації в Дагестані.
Фото: iz.ru

Антисемітський бунт в аеропорту Махачкали застиг російське керівництво зненацька, хоча в Кремлі, спецслужбах і силових структурах знали про те, що в Дагестані загострюється ситуація і зріють антисемітські настрої.

Про це пише видання The Moscow Times з посиланням на чиновників Кремля та уряду.

У Ізраїлі відреагували на заворушення в ДагестаніІзраїль закликав законну владу оосії відреагувати на антисемітські акції та захистити ізраїльських громадян та євреїв.

За інформацією кремлівського чиновника, повідомлення про виступи на підтримку ХАМАС на Північному Кавказі надходили від початку війни на Близькому сході: «Ситуація розпалювалася щотижня. Про це у нас знали всі — і у Кремлі, і у ФСБ, і у МВС».

Але коли сотні людей почали штурмувати аеропорт Махачкали у пошуках біженців з Ізраїлю, високопосадовці «опинилися в ступорі», як у червні під час бунту Євген Пригожина.

«У моєму оточенні майже всі розгублені. Це чисте повторення бунту Пригожина», – сказав урядовець.

Чиновник Кремля, який раніше працював у силових структурах, назвав те, що сталося «надзвичайною подією національного масштабу»: «Це провал усіх — кураторів внутрішньої політики у Кремлі, спецслужб та місцевої влади».

Співрозмовники видання припускають, що спецслужби, знаючи про загрозу, побоювалися інформувати про неї володимира путіна.

Політолог Тетяна Станова вважає головною причиною ступору влади те, що все чекаю реакції путіна, а він, у свою чергу, чекає реакції інших інститутів. І в результаті в критичній ситуації немає готових взяти на себе відповідальність: «Регіональна влада дивиться на Москву, Москва дивиться в геополітичний космос. І просто нікому нічого не треба».

Нагадаємо, увечері 29 жовтня сотні людей намагалися штурмувати аеропорт у Махачкалі та шукали там «біженців з Ізраїлю». Вранці глава республіки Дагестан Сергій Меліков заявив, що заворушеннями «оперували з України».

У Кремлі також заявили, що події в аеропорту Махачкали – «багато в чому результат втручання ззовні». Путін звинуватив спецслужби США та «їхніх сателітів» в організації заворушень.

У Міністерстві закордонних справ України відповіли на звинувачення росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: