Яке майно російських бізнесменів конфіскували в Україні через суд

Читать на русском

Минулої весни Верховна рада схвалила конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб росії та Білорусі. Конфіскувати активи можна, якщо громадянин однієї з країн-агресорів створив загрозу національній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності України. Рішення про конфіскацію майна має ухвалити РНБО, потім його затверджує президент, а Міністерство юстиції просить Вищий антикорупційний суд реалізувати. «Слово і діло» пропонує подивитися, активи яких російських олігархів дозволив забрати ВАКС.

ВАКС конфіскував активи і майно в Україні олігархів Ротенберга, Дерипаски, Євтушенкова та інших. Більше – на інфографіці.
Конфіскація майна російських бізнесменівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У вересні Вищий антикорупційний суд конфіскував активи та бізнес російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Євтушенко займає 51 місце в рейтингу 200 найбагатших бізнесменів рф за версією журналу Forbes. У 2018 році він потрапив до «кремлівської доповіді» Міністерства фінансів США – список осіб, близьких до російського керівництва.

В Україні було конфісковано нерухомість Євтушенкова: 5 будівель, інженерний корпус, квартиру, недобудований спальний конкурс, будівлю транспортного цеху, кілька нежитлових приміщень, приміщення боксових гаражів. Вся нерухомість знаходиться в Запоріжжі та області.

Також у Євтушенкова були конфісковані частки в компаніях: ТОВ «Смарт Діджитал Солюшнс» (59,2%), ТОВ «ІТМ-Україна» (59,2%), ТОВ «ЗТЗ-Сервіс» (42,09%), ТОВ «Електрозавод-Віт» (42,09%), АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування» (34,21%).

У січні-лютому було конфісковано майно та активи Михайла Шелкова (59 місце в рейтингу Forbes) – ексглави інвестиційного підрозділу «Ростеха», що контролювала військових підрядників у рф.

У Шелкова конфіскували 14 млн гривень та значну кількість автомобілів і техніки: чотири Mitsubishi Pajero Sport, Lexus, трактор Білорусь, два автомобілі Краз, автомобіль Зіл, автомобіль ПАЗ, два трактори, екскаватор, навантажувачі.

Також суд забрав у російського олігарха склад, дві квартири, паркомісце, будинок та дві будівлі. Були конфісковані його частки в компаніях: ТОВ «ВСМПО Титан Україна», ТОВ «Демуринське гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Тай-Мінералз», ТОВ «Інвестагро» – всюди 100%.

16 лютого Антикорупційний суд вирішив конфіскувати активи Олега Дерипаски (50 місце в рейтингу Forbes): 29,53% загальної вартості акцій АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», а також 100% частки ТОВ «Глухівський Кар'єр кварцитів», «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон України», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ТОВ «ЧАС ІТ», ТОВ «Охорона МДЗ», ТОВ «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ТОВ «Запорожолюмінторг», ПрАТ «Хустський кар'єр», ПрАТ «Жежелівський кар'єр».

20 березня ВАКС конфіскував активи Аркадія Ротенберга (53 місце у списку Forbes) та його сина Ігоря. Аркадій Ротенберг, нагадаємо, вважається близьким другом путіна. У Ротенбергів суд забрав ТОВ «Авангард-Віларті» та 66,65% у ТОВ «Інвестиційна спілка «Либідь» (компанія володіє київським ТРЦ Ocean Plaza).

Нагадаємо, раніше Антикорупційний суд конфіскував майно колишнього командира роти «Беркута» Сергія Колбіна та колаборанта, депутата державної думи рф Костянтина Бахарєва.

У лютому президент Володимир Зеленський ухвалив рішення РНБО про запровадження економічних санкцій проти представників банківського сектора росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: