ЄС і США вивчатимуть можливість використання активів росії на користь України

Читать на русском
Лідери Європейського Союзу та Сполучених Штатів підтвердили готовність вивчити шляхи використання суверенних активів росії для допомоги Україні.
armyinform.com.ua

Лідери Європейського Союзу та Сполучених Штатів підтвердили готовність вивчити шляхи використання суверенних активів росії для допомоги Україні.

Про це йдеться у спільній заяві ЄС та США.

Європейські та американські лідери підтвердили готовність домогтись повної відповідальності росії за її протиправну повномасштабну агресію проти України.

Яке майно російських бізнесменів конфіскували в Україні через судВАКС конфіскував активи і майно в Україні олігархів Ротенберга, Дерипаски, Євтушенкова та інших. Більше – на інфографіці.

«У світлі нагальності зриву спроб росії зруйнувати українську економіку та постійного недотримання рф своїх міжнародно-правових зобов'язань, Сполучені Штати та Європейський Союз разом із союзниками скликають своїх експертів для вивчення варіантів своєчасної компенсації Україн за втрати, шкоду та збитки, спричинені російською агресією», – йдеться у повідомленні.

На думку сторін, такі кроки мають відбуватись відповідно до правових систем і міжнародного права.

«У короткостроковій перспективі ми вивчимо, як будь-які надприбутки приватних осіб, що безпосередньо випливають з іммобілізованих російських суверенних активів, якщо ці надприбутки не вимагаються для виконання зобов'язань перед росією відповідно до чинного законодавства, можуть бути спрямовані на підтримку України та її відновлення й відбудову», – зауважують у документі.

Відзначимо, що проблема із використанням суверенних активів рф полягає в тому, що вони юридично належать державі й, на відміну від приватних активів, механізму їхньої конфіскації не існує.

Раніше писали, що США та союзники оцінюють варіанти використання та передачі Україні 300 млрд доларів заморожених активів російської федерації. Більша частина цих коштів перебуває в Європі.

До слова, в Україні з’явиться спеціальний оборонний фонд, який забезпечить додаткові ресурси для військових виробництв. Він наповнюватиметься з дивідендів від національних оборонних активів і прибуток від продажу конфіскованих активів рф.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: