В ЄС розповіли про складнощі конфіскації російських активів

Читать на русском
Плани ЄС щодо конфіскації російських активів після вторгнення в Україну є безпрецедентною і складною схемою.
euractiv.com

Плани ЄС щодо конфіскації російських активів після вторгнення в Україну є безпрецедентною і складною схемою.

Про це заявив в інтерв'ю AFP керівник спеціальної групи ЄС щодо конфіскації російських активів Андерс Анлід.

Зокрема, він наголосив, що немає нічого простого, коли справа доходить до пошуку величезних сум, які планується передати на відновлення України. І для Європи є справжнім викликом – знайти прийнятні правові засоби для їхньої конфіскації.

«ЄС планує не лише заморозити активи, але й конфіскувати їх і перерозподілити капітал - або, принаймні, відсотки. Такі прецеденти є рідкісними навіть на глобальному рівні, якщо не брати до уваги іракські активи, захоплені Сполученими Штатами наприкінці режиму Саддама Хусейна», – додав Анлід.

Юристи проводять різницю між приватними активами, замороженими західними урядами - наприклад, яхтою олігарха – і державною власністю, такою як валютні резерви російського центрального банку. Державні активи зазвичай більші – за даними ЄС, лише золотовалютні резерви росії становлять майже 300 мільярдів доларів – і їх легше конфіскувати на законних підставах.

Конфіскація російських активів в Україні та світі: як просувається вилучення майна агресораПро те, скільки активів країни-агресора заморожено на Заході, як йде справа з їх конфіскацією в Україні, Європі та США – в матеріалі Слово і діло

У випадку приватних активів юридичні гарантії означають, що західні держави можуть назавжди конфіскувати їх тільки у дуже обмежених обставинах – зазвичай, коли можна довести, що вони є доходами від злочинів.

Наразі робоча група ЄС все ще намагається ідентифікувати російські активи і сподівається досягти прогресу в цьому питанні до травня.

Нагадаємо, станом на кінець лютого Міністерство фінансів Бельгії заморозило 58 млрд євро російських активів – найбільше з-поміж усіх країн Євросоюзу, а також блокувала транзакції, пов'язані з рф, на 191 млрд євро.

Також повідомляли, що за матеріалами СБУ, суд заарештував майно російського бізнесмена Миколи Сердюка, причетного до фінансування збройної агресії проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: