У Словаччині заявили, що більше не відправлятимуть військову допомогу Україні

Читать на русском
Новий міністр оборони Словаччиним Роберт Каліняк повідомив, що його країна має намір змінити умови оборонної угоди з США, щоб припинити допомогу Україні.
Getty Images

Новопризначений міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив, що країна має намір змінити умови оборонної угоди з США і відмовляється надсилати Україні нові партії військової допомоги з власних складів.

Про це новий керівник відомства написав на сторінці у Facebook.

«Краще нехай 10 років домовляються про мир»: Фіцо не підтримує військову допомогу УкраїніНовий прем'єр Словаччини заявив, що краще нехай Україна та росія десять років домовляються про мир, ніж вбивають без результату.

«Послу США ми на зустрічі передали позицію словацького уряду – в Україну ми не надсилатимемо нових партій зі словацьких складів зброї та боєприпасів, і оборонний договір необхідно переглянути», – сказав Каліняк.

Міністр з уряду проросійського прем'єра Роберта Фіцо заявив, що цінує добрі відносини із західними партнерами, однак нова влада Словаччини «не схожа на попередні рабські уряди».

«Словацька зовнішня та оборонна політика зазнала провалу за провалом. Серед найбільших провалів, безумовно, на жаль, сформульована угода про оборонне співробітництво та гідний засудження розподіл військового обладнання та боєприпасів, які є абсолютно необхідними для Словаччини», – додав він.

Як відомо, Словаччина в лютому 2022 року уклала зі США угоду про військову співпрацю, яка дає американцям право користуватися двома аеродромами та закріплює їхню обіцянку вкласти $100 млн у модернізацію оборонної інфраструктури Словаччини.

Нагадаємо, Роберта Фіцо 25 жовтня було призначено прем'єр-міністром. Його проросійська партія Smer-SD перемогла на дострокових виборах.

Після оголошення результатів виборів президентка Словаччини Зузана Чапутова призупинила надання Україні нового пакету військової допомоги.

Фіцо одразу після перемоги підтвердив, що військової допомоги Україні не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: