Росія і Китай наклали вето на резолюцію США щодо війни на Близькому Сході

Читать на русском
Росія та Китай наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яку розробили США, щодо війни між Ізраїлем і палестинськими бойовиками ХАМАС у Секторі Гази.
Фото: Dreamstime

Росія та Китай наклали вето на резолюцію США у Раді Безпеки ООН щодо ситуації навколо Ізраїлю та Сектору Гази.

Про це пише Reuters.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

Зазначається, що проєкт резолюції був спрямований на вирішення гуманітарної кризи в Газі. Також він закликав до зупинення насильствя, щоб забезпечити доступ до гуманітарної допомоги.

У документі наголошується, що сторони конфлікту повинні дотримуватися міжнародного права під час реагування на «терористичні атаки».

Під час голосування за цю пропозицію 10 з 15 країн-членів проголосували за, три – росія, Китай та ОАЕ – проти і дві країни – Мозамбік та Бразилія – утрималися. Резолюція не була прийнята через те, що і росія, і Китай наклали вето.

Відзначимо, Радбез ООН налічує 15 країн-членів, п'ять з яких є постійними членами з правом вето – серед них США і рф. Щоб резолюція отримала підтримку потрібно голоси принаймні дев'яти держав-членів. Крім того, потрібно щоб жодна з постійних держав-членів не скористалася правом вето.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН відхилила російську резолюцію, яка закликала до гуманітарного припинення вогню у війні між Ізраїлем та ХАМАС, але не засудила ХАМАС за його напад на Ізраїль.

Також постійний представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан обурився через заяву генерального секретаря організації Антоніу Гутерріша, що напад ХАМАС «не виник на порожньому місці», та зажадав відставки генсека. У відповідь Гутерріш заявив, що не намагався виправдати вторгнення угруповання ХАМАС до Ізраїлю, але засуджує удари по Сектору Гази.

Раніше лідер республіканської меншості в Сенаті США назвав Китай, росію та Іран новою «віссю зла» на тлі воєн в Україні та Ізраїлі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: