Війна на Близькому Сході може призвести до рецесії світової економіки – Bloomberg

Читать на русском

Залежно від сценаріїв розвитку конфлікту на Близькому сході він може призвести до стрибка цін на нафту, вищої інфляції та уповільнення зростання економіки. Що ширше пошириться війна, то глобальнішим буде вплив.
Фото: AP

Конфлікт між Ізраїлем та угрупуванням ХАМАС, подібно до інших воєн на Близькому Сході, може потенційно вдарити по світовій економіці і навіть спровокувати її в рецесію, у разі вступу в протистояння більшої кількості країн.

Про це пише Bloomberg.

Напад на Ізраїль: які країни підтримали ХАМАС, а які – зберігають нейтралітетКраїни Заходу підтримують Ізраїль та засуджують напад ХАМАС. Які країни вважають за краще залишатися нейтральними чи підтримали бойовиків – на інфографіці.

Аналітики видання зазначають, що конфлікт на Близькому Сході може спричинити потрясіння у всьому світі, оскільки цей регіон є важливим постачальником енергії та ключовим морським шляхом. Яскравим прикладом є арабо-ізраїльська війна 1973 року, яка призвела до нафтового ембарго та багаторічної стагфляції в індустріальних економіках.

При цьому сьогодні світова економіка є ще більш вразливою, ніж раніше: країни відновлюються після сплеску інфляції, посиленої вторгненням росії в Україну. Ще одна війна у цьому регіоні може знову розпалити інфляцію.

Потенційні наслідки залежать від того, як розвиватиметься війна найближчими тижнями або місяцями.

У першому розглянутому аналітиками сценарії війна, як і раніше, обмежуватиметься сектором Газа та Ізраїлем. У такому разі вплив конфлікту на ціни на нафту та світову економіку буде мінімальним.

Другий сценарій передбачає, що конфлікт може поширитися на сусідні країни, такі як Ліван та Сирія, де знаходяться збройні формування, які підтримує Іран. По суті, це буде опосередкована війна між Ізраїлем та Іраном.

У такому разі ескалація конфлікту призведе до зростання цін на нафту. Наприклад, у 2006 році під час короткої війни між Ізраїлем та «Хезболлою» вартість нафти підскочила на 5 доларів за барель. Сьогодні це може спричинити зростання ціни на 10%.

Загалом такий сценарій може призвести до гальмування світового росту наступного року на 0,3 процентних пункти, що сповільнить темпи зростання до 2,4%.

Вищі ціни на нафту також додадуть приблизно 0,2 процентних пункти до світової інфляції, утримуючи її на рівні близько 6%.

Третій сценарій передбачає переростання конфлікту у пряму війну між Іраном та Ізраїлем. На думку аналітиків, це може стати «спусковим гачком глобальної рецесії». Зокрема ціни на нафту можуть злетіти до 150 доларів за барель.

Bloomberg прогнозує за такого сценарію зниження світового зростання на 1 процентний пункт, внаслідок чого показник на 2024 рік знизиться до 1,7%.

Сильний нафтовий шок також підірве всесвітні зусилля щодо приборкання цін, внаслідок чого наступного року глобальна інфляція становитиме 6,7%.

Нагадаємо, раніше Міжнародний валютний фонд дав прогноз для світової економіки на 2023 рік.

У Світовому банку заявили, що глобальна економіка ризикує втратити десятиліття росту через вплив пандемії коронавірусу та вторгнення росії в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: