ВАКС визначив застави ексгендиректорам заводу «Зоря»-«Машпроект»

Читать на русском
Антикорупційний суд визначив запобіжні заходи трьом колишнім керівника заводу зі структури державного концерну.

Вищий антикорупційний суд визначив запобіжні заходи трьом колишнім генеральним директорам державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», яких НАБУ і САП підозрюють у заволодінні 1,32 млрд грн заводу.

Такі рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомили «Слово і діло» співрозмовники в антикорупційних органах правопорядку та підтверджують матеріали судових справ.

Так, ВАКС визначив 805 200 грн застави ексгендиректору Юрію Марковцеву. На нього поклали низку обов'язків: прибувати за першим викликом; не відлучатися з місця проживання; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не спілкуватися з іншими підозрюваними та свідками, а також здати закордонні паспорти.

Його наступнику Юрію Султанському теж визначили заставу, але в більшому розмірі – 2 млн грн. На нього поклали такі самі обов'язки і зобов'язали носити електронний браслет. Ще одному ексгендиректору Костянтину Картошкіну визначили 4 млн грн застави. У нього аналогічні обов'язки як в Марковцева.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом ексгендиректорам заводу «Зоря»-«Машпроект» і одному підприємцю у заволодінні 1,32 млрд грн. Слідство встановило, що керівництво заводу «Зоря»-«Машпроект», яке експортувало продукцію власного виробництва за кордон, організувало схему заволодіння коштами держпідприємства. Для цього з компанією-нерезидентом уклали низку агентських угод, за якими вона нібито мала надавати послуги з пошуку та проведення переговорів з потенційними покупцями продукції держпідприємства щодо укладання з ними відповідних зовнішньоекономічних контрактів.

У результаті протягом 2013-2018 років на рахунки компанії-нерезидента держпідприємство безпідставно перерахувало 61,98 млн доларів як оплату за удавані агентські послуги. Завдання ДП збитків на цю суму підтверджується висновком судової економічної експертизи. Раніше НАБУ проводило обшук у ексгендиректора заводу Юрія Марковцева.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: