Як союзники допомагають Україні підготуватися до зимових атак росії

Читать на русском

Україна та союзники впевнені, що росія знову спробує використати зиму як зброю війни та атакуватиме критичну інфраструктуру міст, сподіваючись залишити населення без світла та тепла. У ЗСУ прогнозують, що цієї осені та взимку окупанти можуть використати рекордну кількість дронів-камікадзе: зараз спостерігається деяке затишшя в обстрілах – це може говорити про те, що рф накопичує зброю. «Слово і діло» пропонує подивитись, як західні союзники останні два місяці допомагають Україні готуватися до чергового непростого опалювального сезону.

Ключове для успішного проходження зими та відбиття атак на енергетичну інфраструктуру – засоби протиповітряної оборони.

США останні два місяці оголошували про передачу Україні ракет та обладнання для систем ППО, а також систем ППО малої дальності Avenger.

Німеччина оголосила про передачу ще одного американського комплексу Patriot, комплексів середньої дальності IRIS-T, додаткових зенітних самохідних установок Gepard та снарядів до них.

Ракети для ППО також обіцяли поставити Болгарія та Норвегія. Литва передала установки NASAMS, Іспанія обіцяла ще 6 пускових установок до зенітно-ракетних комплексів Hawk. Канада оголосила, що виділить 24,5 млн доларів для спільної ініціативи щодо закупівлі обладнання протиповітряної оборони для України.

Деякі союзники також надали кошти на відновлення енергетичної інфраструктури України. Британія дала більше 12 млн доларів для відновлення побутової електрики після російських атак. Норвегія виділила більше 106 млн на закупівлю газу та електроенергії, Нідерланди – 30 млн євро.

Швеція перерахувала 25,2 млн євро до Фонду енергетичної підтримки України.

ООН на осінньо-зимовий період планує виділити 123 млн доларів для вразливих категорій населення України: організація допоможе покрити витрати на житло, електроенергію, закупить засоби обігріву, одяг тощо.

З цією ж метою Британія виділить 41 млн доларів, Норвегія – 92 млн, Болгарія – 0,15 млн.

США, крім 206 млн на підтримку вразливих верств населення, нададуть ще 1,25 млрд на зарплати та соціальні виплати.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що постачання ППО безпосередньо впливає на терміни закінчення війни.

На інфографіці «Слово і діло» – який обсяг військової допомоги надали США Україні з початку повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: