У Казахстані на радіо та телебаченні звучатиме більше державної мови

Читать на русском
Казахстан планує збільшити частку телевізійних та радіопередач казахською мовою до 70%. Наразі у мовленні країни частка казахської мови становить 50%.
Фото: tbi.kz

Міністерка культури та інформації Республіки Казахстан Аїда Балаєва заявила, що у планах держави – збільшити частку телевізійних та радіопередач казахською мовою до 70%.

Про це йдеться у пресслужбі Міністерства культури та інформації Казахстану.

Ця норма закладена в законопроєкті «Про мас-медіа», який зараз обговорюється в Казахстані, пояснила посадовиця. Документ передбачає, що з 2025 року частка казахської на ТБ та радіо щороку збільшуватиметься на 5%.

За її словами, наразі частка контенту, виробленого державною мовою в ЗМІ, перевищує 80%, а понад 80% населення Казахстану опанували державну мову.

Зараз у мовленні країни частка казахської мови становить 50%, це було закладено в попередньому законі «Про ЗМІ» у 1999 році (а інші 50% – російська мова). у відомстві вирішили збільшити обсяг теле- та радіопередач казахською мовою до 70%.

Зазначомо, згідно з конституцією Казахстану, державною мовою країни є казахська, а російська має статус «офіційної». Російську мову дозволено використовувати у державних організаціях і органах місцевого самоврядування – на рівні з державною.

У більшості міст країни російська мова домінує попри те, що казахи складають майже 70% всього населення Казахстану.

Нагадаємо, наприкінці вересня президент Казахстану пообіцяв дотримуватися режиму санкцій проти росії.

Раніше повідомлялося, що росія намагається вербувати громадян Казахстану на війну проти України.

Також ми писали про те, що Казахстан розслідує десять кримінальних справ щодо участі своїх громадян у війні росії проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: