Росія намагається вербувати громадян Казахстану на війну проти України

Читать на русском
У Казахстані виявили спробу вербування громадян для участі у війні з Україною на боці Росії. Правоохоронці не повідомляють, яким чином ведеться ця робота та чи затримані рекрутери.
Фото з відкритих джерел

На території Казахстану зареєстрували спроби вербування місцевих жителів на територію російської федерації для участі у війні проти України.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури Костанайської області.

«Останнім часом у соціальних мережах активно публікуються матеріали, пов'язані з війною рф проти України. При цьому частина з них супроводжується запрошенням громадян Казахстану до участі у війні, провокаційними словами і явно неправдивою інформацією з ознаками образи національної честі та гідності громадян обох сторін», – йдеться у повідомленні.

За інформацією прокуратури, у коментарях окремих користувачів соціальних мереж, зокрема з-поміж громадян Казахстану, містяться «сепаратистські заклики щодо цілісності території Казахстану».

Силовики нагадали, що ці дії заборонені Конституцією Казахстану, міжнародно-визнаними правовими документами, учасницею яких є Казахстан. Громадянам Казахстану, які вирушать воювати проти України, може загрожувати покарання аж до 10 років в'язниці.

Зазначимо, влада Казахстану вкрай рідко коментує інформацію про вербування громадян країни для участі у розв'язаній росією війні проти України. Раніше з'явилися свідчення вербування казахстанців до лав ПВК «Вагнер» для участі у війні в Україні на боці російських сил. Точна кількість завербованих невідома.

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав Казахстан до дружби з Росії заради ядерної зброї.

Також повідомлялося, що Казахстан розслідує десять кримінальних справ щодо участі своїх громадян у війні росії проти України.

Раніше стало відомо, що ПВК «Вагнер» використовує популярні соцмережі для вербування новобранців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: