У США спікера Палати представників Маккарті відправили у відставку

Читать на русском
Вперше в історії Палата представників звільнила спікера. Лідера республіканської більшості Кевіна Маккарті відправили у відставку.
Фото: Getty Images

Члени Палати представників США вперше в історії усунули з посади спікера, підтримавши відставку Кевіна Маккарті. Він обіймав її менш як рік.

Про це повідомляє The Washington Post.

За відповідну резолюцію проголосували 216 членів Конгресу, в тому числі восьмеро республіканців. Проти виступили 210 законодавців.

Зазначається, що жоден спікер Палати представників ніколи досі не був усунений у такий спосіб. Мова йде про процедуру motion to vacate, яка дозволяє певному числу конгресменів винести на голосування відповідне питання. Крім того, востаннє голосування за зняття спікера Палати відбувалось понад 110 років тому.

Ініціатором відставки Маккарті став представник ультраправого крила його партії Метт Гейц, який висловив обурення ухваленням резолюції про тимчасове федеральне фінансування для уникнення шатдауну за рахунок голосів демократів.

Тепер Палаті представників потрібно буде обрати нового спікера, але наразі немає чіткої альтернативи, яка би мала необхідну підтримку.

Тимчасово виконувати обов’язки спікера нижньої палати Конгресу буде союзник Маккарті, республіканець Патрік МакГенрі з Північної Кароліни.

Нагадаємо, 30 вересня Маккарті вилучив 6 мільярдів доларів на підтримку України із законопроєкту про тимчасове фінансування уряду США, щоб ухвалити документ і уникнути «шатдауну».

За три години до настання 1 жовтня, Сенат США ухвалив законопроєкт тимчасового фінансування уряду терміном до 17 листопада, який міститиме 16 млрд доларів. Менш ніж за годину до 1 жовтня цей проєкт підписав президент Джо Байден. Це означає, що США уникнули шатдауну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: