Корупція – головна загроза: ЗМІ розкрили «конфіденційну версію» плану США щодо реформ в Україні

Читать на русском
Чиновники адміністрації Байдена набагато більше занепокоєні корупцією в Україні, ніж кажуть про це публічно. Щоб допомогти владі у Києві подолати хабарництво, у Держдепі розробили комплексний план, повідомляє Politico.
Фото: AP

Чиновники адміністрації Байдена набагато більше занепокоєні корупцією в Україні, ніж говорять про це публічно.

Про це повідомляє Politico з посиланням на конфіденційну версію плану реформ в Україні, розроблену Державним департаментом США.

За даними журналістів, у документі викладаються численні кроки, які Вашингтон планує здійснити, щоб допомогти Києву викорінити корупційні прояви та реформувати низку секторів.

Який обсяг військової допомоги надали США Україні з початку повномасштабної війниВійськова підтримка України від США під час повномасштабної війни – на інфографіці Слово і діло.

«Це більш різкий варіант аналізу, представленого у маловідомій публічній версії 22-сторінкового «Інтегрованої стратегії для України, який Державний департамент, схоже, без зайвої помпи розмістив на своєму веб-сайті близько місяця тому», – йдеться у публікації.

Конфіденційна версія приблизно втричі довша і містить набагато більше подробиць щодо реформування українських структур: від приватизації деяких банків до допомоги у збільшенні кількості шкіл, що викладають англійську мову, та підтримці у прийнятті протоколів НАТО.

Крім того, адміністрація Байдена хоче допомогти Україні з виробництвом своєї власної військової техніки, а також із реформуванням судової системи, зокрема у сфері набору нових суддів. Стратегія також передбачає розширення дипломатичної присутності США в Україні.

У документі наголошується, що хабарництво може вплинути на підтримку України з боку західних союзників і що «сприйняття корупції на найвищому рівні може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду воєнного часу».

Одне з джерел видання зазначає, що в даний час адміністрація Байдена веде переговори з українськими лідерами щодо потенційної обумовленості майбутньої економічної допомоги «реформами по боротьбі з корупцією та перетворення України на привабливіше місце для приватних інвестицій». Деталі цих переговорів поки що залишаються невідомими.

Нагадаємо, після візиту президента Володимира Зеленського до США та Канади американський уряд надіслав Україні та донорам список пріоритетних реформ. В Офісі глави держави вже відреагували на цей перелік.

Також повідомлялося, що Байден призначив спецпредставника США з економічного відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: