ПВК «Вагнер» може знову стати загрозою для ЗСУ – ISW

Читать на русском
Приватна військова компанія Вагнера може знову стати загрозою для Сил оборони України, якщо підпорядкується Росгвардії чи Міноборони рф.
Фото: interfax.com.ua

Приватна військова компанія «Вагнера» може перейти в підпорядкування Росгвардії чи Міноборони рф, що стане загрозою для Сил оборони України. Не виключено, що бойовиків очолить син колишнього ватажка Євгена Пригожина.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти зазначають, що статус «вагнерівців» наразі є невідомим, адже вони «розкидані по декількох країнах».

Але, як зазначається у звіті, 29 вересня президент рф володимир путін зустрівся з колишнім командувачем «Вагнера» та нинішнім співробітником МО РФ Андрієм Трошевим та заявив, що той буде залучений до формування нових добровольчих загонів, які, зокрема, воюють в Україні.

Деякі представники «Вагнера» негативно сприйняли цю заяву та сказали, що місце Пригожина має зайняти його 25-річний син Павло. Один з каналів повідомляв, що той нібито веде переговори з Росгвардією про перехід найманців під їх командування.

«Відоме джерело, пов’язане з «Вагнером», повідомило, що бійцям не доведеться підписувати контракти з російським МО і що група «Вагнера» збереже свою назву, символіку, ідеологію, командування, управління та існуючі стандартні принципи роботи», – пишуть аналітики.

Інше джерело, близьке до угруповання, 30 вересня заявило, що голова Росгвардії Віктор Золотов розглядає можливість дозволити елементам групи «Вагнера» приєднатися до Росгвардії у якості окремого підрозділа.

Фахівці ISW припускають, що, враховуючи цю інформацію, «Вагнер» знову може стати серйозною загрозою для українських військових.

«Якщо бойовики «Вагнера» відновлять себе як узгоджене і велике формування під керівництвом російського уряду з ефективним централізованим керівництвом, то можна оцінювати їх як загрозу», – зауважили в Інституті.

Нагадаємо, британська розвідка заявила, що Кремль використовує «вагнерівців», але не довіряє їм і більше спостерігає.

Також ЗСУ підтвердили повернення «вагнерівців» на схід.

Раніше в ОПУ прокоментували повернення «вагнерівців» на фронт. Зазначається, що «медійний» ефект від повернення найманців «Вагнера» на фронт більший за реальне значення події.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: