ВАКС збільшив заставу Кауфману через порушення обов'язку

Читать на русском
Антикорупційний суд збільшив заставу одеському бізнесмену через порушення ним процесуального обов'язку.
Борис Кауфман у судіфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд збільшив заставу зі 129 012 000 до 159 012 000 грн, визначену бізнесмену Борису Кауфману у справі про злочинну організації в Одесі. Суму збільшили через порушення ним процесуального обов'язку.

Таке рішення 18 вересня ухвалив суддя ВАКС Ярослав Шкодін, повідомляє «Слово і діло».

Прокурор САП подав до суду клопотання про стягнення в дохід держави застави Кауфмана та збільшення її розміру у зв'язку з порушенням покладених обов'язків. Він вказав, що рішенням судді на бізнесмена був покладений обов'язок утримуватись від спілкування з підозрюваними, а також свідками, в тому числі керівниками приватних компаній ТОВ «Автомагістраль-Південь», єдиним власником якого є Олександр Бойко, та ТОВ «Кліар-Сіті», співвласником якого є Петро Багрій через австрійську компанію VT FOISON GMBH.

Зокрема, як вказав прокурор, Багрій на допиті розповів, що Кауфман мав зустріч з ним приблизно у квітні-травні 2023 року в готелі «Хаят», а також** спілкувався з бізнесменом через посередника**. Багрій нібито надсилав для Кауфмана таблиці щодо діяльності ТОВ «Кліар-Сіті» за 2023 рік. В цих таблицях, серед іншого, зазначався облік сплати 10% від доходів його компаній з серпня 2022 року до березня 2023 року. При цьому в серпні 2022 року ТОВ «Кліар-Сіті» перераховано 1 828 430 грн і в подальшому щомісяця відбувалося перерахування у розмірі 150 000 на ТОВ «ФК «Чорноморець», співвласником якого є Кауфман.

Слідство вважає, що ці виплати Кауфману були за вплив на службових осіб Одеської міської ради з метою підняття тарифів на поводження з побутовими відходами в Одесі, чим займалося ТОВ «Кліар-Сіті». Також на телефоні Багрія віднайшли листування з посередником Кауфмана, де обговорювалася організація зустрічі у бізнес центрі «Парковий». Поблизу «Паркового» були зафіксовані автівки, зареєстровані на Кауфмана.

Також власник ТОВ «Автомагістраль-Південь» Олександр Бойко на допиті розповів, що на початку 20-х чисел червня 2023 року мав зустріч з Кауфманом. Під час розмови підозрюваний обговорював з ним оплату грошових коштів від ТОВ «Автомагістраль-Південь» на рахунки ТОВ «ФК «Чорноморець». ТОВ «Автомагістраль-Південь» також отримувало кошти від Одеської міськради, а саме Управлінням капітального будівництва на суму 26 млн грн. Зустрічі між Бойком і Кауфманом відбувалися з використанням методів конспірації, а їх організаціями займалися посередники.

Прокурор САП просив стягнути в дохід держави 112 млн грн застави, внесеної за Кауфмана, та збільшити розмір до 517,8 млн грн. Кошти за бізнесмена внесла компанія «Тедіс Україна». Вже на засіданні прокурор заявив, що вони дійшли згоди зі стороною захисту про стягнення 20 млн грн на користь Збройних сил України та збільшення застави до 159 млн грн.

Сторона захисту заперечувала проти доводів. Розповіли, що зустріч із співвласником ТОВ «Кліар-Сіті» Багрієм в готелі «Хаят» відбулася випадково. А щодо розмов через посередника, то цей посередник є адвокатом співвласника ТОВ «Кліар-Сіті». Водночас адвокати Кауфмана і сам бізнесмен не заперечували факт спілкування з власником ТОВ «Автомагістраль-Південь» Бойком. Однак, за словами захисту, ці розмови були короткими і стосувались продовження строку дії договору на сплату за рекламу одеському ФК «Чорноморець». Також вони підтвердили готовність сплатили 20 млн грн на користь ЗСУ і збільшення застави на 30 млн грн.

Суддя частково задовольнив клопотання і збільшив заставу Кауфману до 159,012 млн грн. На думку Шкодіна, прокурор САП не довів однозначність факту зустрічі бізнесмена із співвласником ТОВ «Кліар-Сіті» Багрієм в «Парковому», попри перебування їхніх автомобілів поблизу бізнес-центру та розташування мобільних терміналів. Водночас прокурор довів факт зустрічі Кауфмана з Бойком, однак ця зустріч не є порушенням обов'язку, оскільки вони нібито не обговорювали обставини, пов'язані з підозрою.

Також Шкодін вважає, що прокурор не зміг довести слідчу версію про те, що спонсорська допомога Бойка ФК «Чорноморець» є частиною неправомірної вигоди у розмірі 10% від загального обсягу отриманих коштів ТОВ «Автомагістраль-Південь» від Управління капбудівництва Одеської міськради. Тому суддя не побачив підстав для стягнення в дохід держави 112 млн грн. Утім, як вважає суддя, представлені докази можуть свідчити про ймовірні майбутні зустрічі Кауфмана із вказаними особами, де він уже може порушити обов'язок. Тож бізнесмену необхідно збільшити заставу на 30 млн грн.

«Клопотання прокурора - задовольнити частково. Змінити застосований до підозрюваного (Бориса Кауфмана – ред.) запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 129 012 000 грн шляхом її збільшення на 30 000 000 грн, тобто до 159 012 000 грн», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд заарештував бізнесмена Кауфмана в межах іншої справи. Альтернативою йому визначили 268,4 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: