Ілон Маск таємним наказом перешкодив українській атаці на російський флот – CNN

Читать на русском
У 2022 році Ілон Маск таємно доручив своїм співробітникам відключити супутники Starlink поряд з узбережжям анексованого Криму, щоб зірвати атаку ЗСУ на російський військово-морський флот.
Ілон МаскФото: Hannibal Hanschke| AP

У 2022 році американський підприємець Ілон Маск відключив супутники Starlink біля узбережжя Криму, щоб українські дрони не могли атакувати російський флот.

Про це йдеться в біографії бізнесмена, написаній Уолтером Айзексоном, повідомляє CNN.

Жертва пропаганди чи профан у політиці: що Ілон Маск говорив і що зробив для УкраїниІлон Маск підірвав Twitter своїм планом щодо закінчення війни в Україні. Що мільярдер раніше говорив та чим допомагав Україні – на інфографіці.

Відомо, що супутники Маска Starlink активно використовуються ЗСУ під час війни. У книзі наголошується, що роботу Starlink у районі Криму обмежили, коли морські безпілотники з вибухівкою наближалися до російських кораблів.

«Коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони втратили зв’язок і нешкідливо викинулися на берег», – пише Айзексон.

CNN не уточнює, коли саме мала статися ця атака.

У книзі також сказано, що влада України намагалася переконати Маска увімкнути супутники, але він відмовив.

Підприємець заявив, що цією атакою ЗСУ «заходить надто далеко». На думку Айзексона, Маск побоювався «ядерної відповіді» рф.

«Starlink був створений не для участі у війнах. Його задача – дати людям змогу дивитись Netflix, розслаблятися, підключатися до інтернету в школі та робити добрі мирні справи, а не завдавати ударів дронами», – сказав Маск в інтерв'ю Айзексону для книги.

Невдовзі Маск мав телефонні розмови з офіційними особами США: радником президента Джо Байдена з національної безпеки Джейком Салліваном, головою об’єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі та послом рф в США – у Вашингтоні висловили побоювання щодо такого кроку.

У той же час повідомляється, що гендиректор виробника електромобілів Tesla та приватної компанії з дослідження космосу SpaceX заявив, що «вражений дизайном підводних безпілотників», але не вмикатиме супутникове покриття для Криму, оскільки Україна зараз «заходить занадто далеко і приближає власну стратегічну поразку».

У матеріалі наголошується, що попри це важливість Starlink у війні не зменшилася.

Минулого тижня США звинуватили російських хакерів у нападі на засоби зв’язку українських командирів на полі бою. У ЗСУ заявили, що шкідливий код росіян був розроблений для перехоплення даних, що надсилаються на супутники Starlink.

Нагадаємо, у липні стало відомо, що Пентагон придбає для України термінали Starlink, які Маск не зможе відключати.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у відповідь на обмеження Starlink для ЗСУ сказав, що компанія має вирішити, на чиїй вона стороні.

Також Ілон Маск заявляв про «небезпеку для Starlink в Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: