П'ять українських фільмів обрали для нацвідбору на премію «Оскар»

Читать на русском
Український оскарівський комітет обере одну із п'яти заявок для номінації Найкращий міжнародний повнометражний фільм від України.
anons.uz

Український оскарівський комітет оголосив учасників нацвідбору на висування на 96 премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України.

Про це повідомила пресслужба Української кіноакадемії.

«Оскар» 2023: переможці найпрестижнішої кінопремії ГоллівудуУ Лос-Анджелесі відбувається церемонія нагородження головною кінопремією світу – Оскар. Стали відомі переможці.

«Завершено приймання заявок для участі фільмів у відборі на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України», – йдеться у повідомленні.

До нацвідбору увійшли фільми: «20 днів у Маріуполі» (режисер Мстислав Чернов), «Залізні метелики» (Роман Будь-який), «Памфір» (Дмитро Сухолиткий-Собчук), «Терикони» (Тарас Томенко) та «ШТТЛ» (Адрієн Уолтер)).

Комітет розгляне всі заявки та обере один фільм, який і буде поданий на 96-у премію «Оскар».

Як відомо, у 2019 році від України на премію «Оскар» було висунуто фільм Нарімана Алієва «Додому» («Evge»), у 2020-му – «Атлантида» Валентина Васяновича (Atlantis), у 2021-му – «Погані дороги» Наталії Ворожбит, у 2022 році – «Клондайк» Марини Ер Горбач. За часи незалежності Україна у різні роки понад 10 разів висувала фільми на премію «Оскар», проте жоден із них не потрапив до списку номінантів.

Нагадаємо, у березні цього року радник голови ОПУ Михайло Подоляк прокоментував вручення «Оскара» фільму «Навальний». А глава МЗС Дмитро Кулеба розкритикував «Оскар» за відмову надати слово Володимиру Зеленському.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: