Ексвласнику «Альфа-банку» Фрідману повідомили про підозру у фінансуванні війни

Читать на русском
Це вже друга підозра російському олігарху Михайлу Фрідману. Санкція статті – від 6 до 8 років ув'язнення.
фото moscowtimes.ru

Один з головних акціонерів «Альфа-Груп», російський олігарх, громадянин рф Михайло Фрідман причетний до фінансування війни в Україні.

Відповідне повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генерального прокурора, повідомляє «Слово і діло».

Як за час повномасштабної війни змінилися статки російських мільярдерівАктиви більшості російських мільярдерів зменшилися під час повномасштабної війни. У кого і скільки – на інфографіці.

У матеріалах справи сказано, що Михайла Фрідмана підозрюють у скоєнні дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади України за попередньою змовою осіб (ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу).

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення рф Фрідман «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – «Тульський патронний завод», який виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.

Для фінансування загарбницьких «проєктів» кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».

Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком «армия россии», яка постачається окупантам на передову.

Санкція статті передбачає покарання від 6 до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна. Про підозру оголосила Служба безпеки України.

Крім того, українські правоохоронці хочуть бачити російського олігарха у Києві для допиту та проведення слідчих та процесуальних дій.

Зокрема, Фрідману потрібно з'явитися 8, 11 та 12 вересня до офісу СБУ.

Нагадаємо, у серпні 2023 року детективи Бюро економічної безпеки України повідомили про підозру Фрідману у відмиванні 100 млн. гривень через колишній «Альфа-банк». Він підозрюється у відмиванні майна, отриманого злочинним шляхом, а саме 1,2 млн доларів та 1,93 млн євро (в еквіваленті близько 100 млн грн), скоєного організованою групою осіб та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн посадовими особами банку.

Також у серпні Мінфін США вніс до списку санкцій російських бізнесменів та співвласників «Альфа-груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: