Як у світі карають чиновників-корупціонерів

Читать на русском

У Верховній раді найближчим часом має з'явитися президентський законопроєкт щодо посилення відповідальності за корупцію – Володимир Зеленський пропонує у воєнний час прирівнювати її до державної зради. Поки що зі ЗМІ відомо, що термін позбавлення волі за корупційні злочини можуть підвищити до 15 років, можуть скасувати можливість внесення застави, а частину справ передати СБУ. Які шанси на ухвалення законопроєкту наразі сказати складно, особливо з пунктом про передачу проваджень із НАБУ. Є й інші заперечення. Наприклад, організація Transparency International Ukraine вважає ініціативу поганою ідеєю, зокрема тому, що посилення відповідальності не знизить рівень корупції в країні, але може негативно вплинути на євроінтеграцію – натомість краще забезпечити невідворотність існуючого покарання. «Слово і діло» поцікавилося, як в інших країнах у мирний час карають чиновників-корупціонерів.

Як в інших країнах, у мирний час, карають чиновників-корупціонерів – на інфографіці. У США загрожує до 15 років в'язниці та штраф, а Фінляндії – лише 4 роки в'язниці.
Покарання чиновників-корупціонерів у світіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На сьогоднішній день, згідно з Кримінальним кодексом України, за корупцію може загрожувати до 12 років позбавлення волі, штраф, конфіскація майна та заборона обіймати деякі посади.

Аналогічний тюремний термін й штраф загрожує чиновникам-корупціонерам у Польщі та Туреччині.

У Франції та Великій Британії корупціонерам загрожує до 10 років позбавлення волі та штраф. У Франції суми штрафів чималі – можуть сягати мільйона євро.

У Німеччині суддів-корупціонерів можуть ув'язнити на строк до 10 років, інших чиновників – на строк до 5 років. І також передбачено штраф.

В Італії для суддів-корупціонерів теж суворіше покарання – від 6 до 20 років позбавлення волі. Іншим чиновникам може загрожувати до 10 років ув'язнення. Крім того, корупціонерам забороняється обіймати державні посади.

У Канаді чиновників-корупціонерів карають позбавленням волі на строк до 14 років, у США – до 15 (плюс штраф).

Найм’якіше покарання за корупцію (з країн, які ми розглядаємо) – у Фінляндії: максимум 4 роки в'язниці та штраф. Фінляндія є одним із лідерів у рейтингу сприйняття корупції, який складає Transparency International. Україна в останньому рейтингу посіла 116-те місце.

Нагадаємо, аналітики «Слово і діло» підрахували, як довго перебувають у СІЗО підозрювані у резонансних кримінальних справах.

На інфографіці – на яких максимальних хабарях викривали українських суддів.

Також ми склали рейтинг найбільших застав, визначених під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: