Прирівняння корупції до держзради: ЗМІ дізналися деталі президентського законопроєкту

Читать на русском
Ключова пропозиція законопроєкту – посилення відповідальності за корупційні злочини до 15 років та скасування опції застави.
Фото: Офіс президента України

Ймовірно, вже цього тижня президент Володимир Зеленський подасть до Верховної ради законопроєкт про посилення відповідальності за корупційні злочини під час воєнного стану. Серед ключових нововведень – посилення відповідальності до 15 років та відсутність можливості внести заставу для фігурантів таких справ.

Деталі ініціативи дізналося видання Forbes.

Від штрафу до відрубування рук: як у світі карають чиновників-корупціонерівУ Китаї за корупцію в особливо великих розмірах чекає смертна кара, а в Ірані можуть відрубати руки.

Як розповіли співрозмовники в Офісі президента та антикорупційних органах, курирує підготовку законопроєкту заступник голови ОПУ Олег Татаров, у консультаціях беруть участь представники Офісу генерального прокурора та СБУ.

Концепція законопроєкту змінювалася вже щонайменше тричі. Серед ключових нововведень, як розповів заступник голови антикорупційного комітету Ради Ярослав Юрчишин, посилення відповідальності до 15 років (на рівні із злочинами за статтею державна зрада) та відсутність опції внесення застави.

Перша версія законопроєкту передбачала, що справи щодо корупції, яка призвела до збитків на суму понад 24 млн грн, розслідуватиме не НАБУ, а СБУ. Друга версія – справи мають право розслідувати як НАБУ, так і СБУ, але остання могла б отримувати їх за рішенням генерального прокурора.

Наразі розглядається третя версія законопроєкту, повідомив Юрчишин, яка передбачатиме виключно посилення відповідальності за корупцію до рівня державної зради – до 15 років із конфіскацією майна, підслідність при цьому залишиться за НАБУ та САП. Не виключено, що для цієї категорії справ буде скасовано можливість внесення застави.

Фінальна версія законопроєкту до Ради ще не надходила. Є, до того ж, заперечення з боку міжнародних партнерів через можливу передачу справ із НАБУ до СБУ.

Нагадаємо, у вихідні в інтерв'ю президент Володимир Зеленський повідомив, що запропонує парламенту на час воєнного стану прирівняти корупцію до державної зради.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко розповів, як партнери реагують на корупцію в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: