Як довго перебувають у СІЗО підозрювані у резонансних кримінальних справах

Читать на русском

Правоохоронні та антикорупційні органи України останнім часом діють набагато активніше, ніж до повномасштабної війни. За рік було чимало гучних викриттів, зокрема топ-чиновників. І багато підозрюваних у резонансних кримінальних справах перебувають у СІЗО, а не на волі. Скільки днів саме днів, підрахувало «Слово і діло».

Скільки перебувають у СІЗО підозрювані у резонансних кримінальних злочинах, заарештовані за час війни – на інфографіці.
Резонансні підозрювані у СІЗОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Наразі найдовше, серед заарештованих за час великої війни, у СІЗО перебуває колишній керівник управління СБУ в Криму Олег Кулініч – рік і місяць. Він був затриманий у липні минулого року, йому повідомили про підозру у державній зраді, шпигунстві та створенні злочинної організації.

За даними слідства, Кулініча було залучено представниками російської ФСБ до негласної співпраці (працював під оперативним псевдонімом «Котигорошко»).

9 місяців та 18 днів у СІЗО перебуває колишній голова ДФС Роман Насіров, якого підозрюють в отриманні 722 млн гривень хабаря. Насірова заарештували з можливістю внести 523 млн гривень застави (пізніше суму знизили до 261 млн), але колишній чиновник такою можливістю не скористався.

Колишній народний депутат Сергій Скуратовський, якого разом із спільниками підозрюють у завданні понад 112 млн грн збитків фінансовій установі, перебуває у СІЗО 7 місяців та 14 днів. Його теж заарештовували із можливістю застави (близько 40 млн).

6 місяців та 16 днів уже у СІЗО колишній заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов, якого підозрюють у причетності до закупівель для армії за завищеними цінами, а також у закупівлі неякісних товарів. За даними слідства, внаслідок незаконних дій Шаповалова окремі підрозділи ЗСУ не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд грн.

Шаповалов теж має можливість вийти під заставу – потрібно внести 402 млн.

Колишній голова Верховного суду В'ячеслав Князєв перебуває у СІЗО 3 місяці. Його, нагадаємо, підозрюють в отриманні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди. Альтернативої арешту є внесення застави (суд знизив суму із 107 до 75 млн).

Трохи менше, 2 місяці та 22 дні, у СІЗО сидить суддя Олексій Тандир, який у нетверезому стані збив на блокпосту у Києві військового Національної гвардії.

Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко у СІЗО 2 місяці та 2 дні. Його підозрюють у привласненні коштів на будівництві.

Поки лише 24 дні у СІЗО посидів колишній одеський військком Євген Борисов, з викриття якого в Україні розпочалися масштабні перевірки керівників ТЦК. Родина Борисова, як виявилося, має нерухомість в Іспанії на кілька мільйонів доларів. Тепер його підозрюють у незаконному збагаченні та у навмисному ухиленні від несення служби.

Борисову суд також визначив заставу – 150 млн.

Поки що лише 9 днів просидів у слідчому ізоляторі нардеп Анатолій Гунько, якого підозрюють в отриманні 85 тисяч доларів неправомірної вигоди. Альтернатива арешту – 30 млн грн застави.

Нагадаємо, за час повномасштабної війни, за підрахунками «Слово і діло», підозри у різних злочинах отримали понад 40 нардепів різних скликань.

На інфографіці – рейтинг найбільших застав, визначених під час війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: