Країнам, які дадуть Україні F-16, готові компенсувати частину витрат – деталі

Читать на русском
Євросоюз профінансує частину витрат цих держав-членів, якщо вони звернуться з відповідним проханням до Брюсселя.
informator.ua

Високий представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель вважає, що ЄС ухвалить рішення про часткову компенсацію витрат державам, які вирішили поставляти Україні винищувачі F-16.

Про це повідомляє Europa Press, з посиланням на заяву Борреля під час брифінгу.

Стало відомо, який український аеродром уже приймав літаки F-16Американські винищувачі F-16 вже сідали на аеродром в Україні, коли наша країна приймала Євро-2012.

Як зазначається, дипломат ЄС відзначив рішення Данії та Нідерландів передати Україні власні винищувачі F-16 через кілька днів після того, що США дали на це зелене світло.

Він уточнив, що така відправка не є результатом угоди з ЄС, а «є двостороннім рішенням кількох країн, які сформували групу для координації своїх дій».

Боррель зауважив, що Євросоюз профінансує «частину» витрат цих держав-членів, якщо вони звернуться з відповідним проханням до Брюсселя.

Водночас, керівник дипломатії ЄС висловив упевненість, що ці літаки можуть «стати підтримкою» для України, хоч і визнав, що, «на жаль, F-16 не зможуть бути використані дуже скоро», оскільки спочатку потрібно навчити пілотів, що є «тривалим завданням».

Нагадаємо, 19 серпня стало відомо, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на американських винищувачах F-16. При цьому до програми навчання також входить навчання з англійської мови.

Нідерланди 20 серпня оголосили, що готові відправити Україні винищувачі F-16. У свою чергу, Данія зможе надати 19 літаків, з них шість - до кінця року.

Також Греція приєднається до програми навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16.

Раніше у ЗСУ розповіли, як F-16 можуть змінити перебіг подій на фронті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: