Гетманцев пояснив, хто з українських біженців має подавати декларацію про доходи

Читать на русском
Рада планує закріпити норму про відсутність необхідності фізособі подавати в Україні податкову декларацію, якщо вона отримала пільговані доходи як біженець за кордоном.
finbalance.com.ua

Декларацію про доходи мають подавати не всі українські біженці, а податкові резиденти України, які мешкають за кордоном.

Про це голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев сказав в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Е-декларування під час війни: чому скасували обов'язок чиновників та як тепер намагаються повернутиЕ-декларування під час повномасштабної війни – під час воєнного стану держслужбовці не зобов'язані подавати е-декларації. Але відновити процес закликають міжнародні партнери та громадські організації.

«Теза про те, що громадянин України повинен подавати декларацію в українську податкову, якщо проживає за кордоном, хибна. Декларацію повинен подавати податковий резидент України, якщо проживає за кордоном. Хто такий податковий резидент, визначається в статті 14.1.213 Податкового кодексу України. Там діють критерії визначення резидентства за каскадним принципом: перший критерій – це місце проживання; другий – постійне місце проживання, третій – це центр життєвих інтересів, потім 183 дні… І тільки якщо всі ці критерії не спрацьовують, тоді вмикається критерій громадянства. Але якщо біженець проживає більше 183 днів за кордоном, він декларацію подавати не повинен», – пояснив Гетманцев.

Щоб усунути всі непорозуміння, додав він, Верховна рада до законопроєкту №7632 включить відповідну норму: якщо податковий резидент отримує виключно пільговані доходи, він звільняється від обов'язку подавати декларацію.

За його словами, для тих податкових резидентів, які отримують доходи з джерелом походження з України – наприклад, вчителі, які працюють в українській школі онлайн – нічого не зміниться: податковий агент, який сплачує ці доходи, вже утримує ПДФО та військовий збір із цього нерезидента.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких країнах Європи найбільше українських біженців.

Також ми розбиралися, на яку допомогу можуть розраховувати наші біженці у топ-3 найпопулярніших країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: