Серед поляків істотно зменшилася готовність допомагати біженцям з України – ЗМІ

Читать на русском
Підтримка допомоги українцям серед поляків істотно зменшилася через вимогливу позицію, яку мають біженці.
Укрінформ

Підтримка допомоги українцям серед поляків істотно зменшилася через «вимогливу позицію», яку мають біженці.

Про це пише Rzeczpospolita.

Скільки українців отримують тимчасовий захист у країнах ЄС під час війниНайбільше українців отримують тимчасовий захист в Польщі. Але найбільш стабільний попит на отримання цього статусу – у Німеччині.

Відомо, що такі висновки зробили у виданні на основі останнього дослідження громадського сприйняття українських біженців та мігрантів, проведеного наприкінці травня – на початку червня. Зазначають, що зменшення підтримки стосується практично всіх форм допомоги українцям, окрім освіти.

Поляки все ще хочуть допомагати, але вже не так рішуче і беззастережно, як роком раніше.

«Лише за п'ять місяців група тих, хто вважає, що Польща повинна допомагати Україні під час війни, зменшилася з 62 до 42%. Ще менше поляків – наразі 35%, – мають однозначно позитивне ставлення до допомоги, яку надає Польща; у січні таких людей було 47%», – зазначають у Rzeczpospolita.

Тоді як чверть поляків каже однозначне «ні» додатковій допомозі Україні. Крім того, відсоток тих, хто рішуче підтримує допомогу біженцям у Польщі, впав з 49% до 28%. Зростає також група тих, хто хоче, щоб українці повернулися до своєї країни після закінчення війни – таку думку висловлюють вже близько 70% поляків, на противагу 53% раніше.

Варто відзначити, що 39,4% респондентів зазначили, що змінили своє ставлення до українців через «вимогливе ставлення» з їхнього боку. Найчастіше респонденти пояснювали це фразою «їм все повинно бути безкоштовно». Ще 14,5% вказали, що «українці мають більше прав, ніж поляки».

Нагадаємо, у ЄС побоюються щодо зменшення підтримки українських біженців, через уповільнення економіки та впливом російської пропаганди.

Раніше повідомляли, що в Україну хочуть повернутися 76% молодих людей, які станом на 429-й день повномасштабного вторгнення рф перебували за кордоном через війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: