Війна в Україні призвела до найбільшого за останні десятиліття зростання кількості біженців – звіт

Читать на русском
У світі в кінці 2022 року налічувалося 108,4 млн осіб, переміщених внаслідок воєн, переслідувань, насильства, порушень прав людини чи стихійних лих.
Фото: AP

Повномасштабна війна в Україні призвела до найбільшого щорічного збільшення кількості людей, які вимушено переміщені внаслідок переслідувань, конфліктів, насильства та порушень прав людини за останні десятиліття.

Про це йдеться у щорічній доповіді Управління ООН у справах біженців.

В яких країнах Європи найбільше українських біженцівЗ початку повномасштабної війни найбільше українських біженців прийняли Польща, Німеччина та Чехія. Докладніше – на інфографіці.

У 2022 році кількість переміщених осіб зросла на 21% і на кінець року становила 108,4 млн осіб. В ООН вважають, що ця кількість у травні збільшилася, ймовірно, до більш ніж 110 млн. Основними факторами зростання є вторгнення росії в Україну та війна в Судані.

«Ці цифри показують нам, що деякі люди надто швидко зважуються на конфлікт і надто повільно знаходять рішення. Наслідком цього є спустошення, переміщення та страждання для кожного з мільйонів людей, насильно вигнаних зі своїх домівок», – сказав Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Ґранді.

Серед вимушених переселенців 35,3 млн були біженцями, які в пошуках безпеки виїхали за кордон. А 62,5 млн. осіб (58%) – це внутрішні переселенці.

В ООН наголосили, що війна в Україні стала основною причиною переміщення населення минулого року. Кількість українських біженців зросла з 27,3 тисячі наприкінці 2021 року до 5,7 млн до кінця 2022-го. Це наймасштабніший відтік біженців із часів Другої світової війни.

Цікаве спостереження ООН: країни з низьким та середнім рівнем доходів, як і раніше, приймають більше переміщених осіб, ніж багаті держави.

У доповіді також повідомляється, що у 2022 році понад 339 тисяч біженців повернулися додому, до 38 країн – найчастіше у Південному Судані, Сирії, Камеруні та Кот-д'Івуарі.

До своїх будинків також повернулися 5,7 мільйона внутрішніх переселенців у таких країнах, як Ефіопія, М'янма, Сирія, Мозамбік та Демократична Республіка Конго.

Нагадаємо, за даними Центру моніторингу внутрішніх переміщень із Женеви, кількість внутрішньо переміщених осіб у всьому світі досягла рекордних 71,1 мільйона людей минулого року. Це пов'язано з військовими конфліктами, у тому числі в Україні, а також із кліматичними лихами.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, скільки українців отримують тимчасовий захист у країнах Євросоюзу під час війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: