Розганяли російські фейки у мережах: у Києві затримали двох пропагандисток

Читать на русском
СБУ затримала у Києві двох пропагандисток, які розповсюджували фейки про війну на замовлення кремля.
фото СБУ

Служба безпеки затримала у Києві двох безробітних місцевих мешканок, які на замовлення росії щодня публікували десятки фейків про війну в Україні.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Скільки інформаторів рф та коригувальників затримала СБУ за час війниСБУ щомісяця затримує в середньому близько 30 російських інформаторів та коригувальників вогню. Динаміка – на інфографіці.

Дві киянки працювали на головного редактора прокремлівського порталу «Вся Тверь» Олександра Зеніна.

За його вказівками фігурантки щодня поширювали в українському сегменті популярних соцмереж та Telegram-каналів до 70 фейкових повідомлень про війну в Україні.

Насамперед, зловмисниці масово розганяли дезінформацію про перебіг бойових дій на фронті та намагалися дискредитувати Сили оборони. Для цього створили та самостійно адміністрували мережу проросійських Telegram-каналів та спільнот у Facebook, яка охоплювала аудиторію понад 10 тисяч користувачів.

Матеріали для фейкового контенту вони отримували у електронних методичках. За виконані завдання російський пропагандист надсилав їм до 10 тисяч у гривневому еквіваленті.

За даними СБУ, Зенін координував свої дії з російськими спецслужбами і через публікації фігуранток намагався поширювати панічні настрої в українському суспільстві.

Під час обшуків за місцями проживання киянок вилучено комп'ютерну техніку. Також виявлено електронний поштовий архів із доказами листування з російським пропагандистом.

Фігуранткам повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше було затримано жіноче агентурне угруповання. Також повідомлялося, що затримано юрисконсульта «Партії Шарія», який виявився російським агентом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: