У Зеленського прокоментували попереджувальний вогонь росіян по судну біля порту Ізмаїла

Читать на русском
Як зазначається, росія здійснила цілеспрямований обстріл, щоб зупинити цивільне судно в Чорному морі.
president.gov.ua

Обстріл та примусовий огляд росією цивільного суховантажного судна «Сукра Окан», що прямував в український порт Ізмаїл, є актом піратства і злочином та вимагає чіткої юридичної фіксації.

Про це радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк написав у Твіттері.

«Сьогоднішній цілеспрямований обстріл і примусовий огляд Росією міжнародного цивільного суховантажу «Сукра Окан», що прямував до українського порту Ізмаїл, є безумовним порушенням міжнародного морського права, актом піратства і злочином проти цивільних суден третьої країни в акваторії інших держав», - сказав Подоляк.

Румунське судно потрапило під обстріл під час атаки росіян на український порт на Дунаї – ЗМІЗа даними журналістів, судно потрапило під обстріл під час перебування в порту Рені. Корабель отримав незначні пошкодження і зміг продовжити свій шлях.

Згідно з його словами, цей прецедент зі спробою запровадження «каперського права» вимагає чіткої юридичної фіксації, встановлення всіх осіб та визнання факту скоєння злочину з боку міжнародної спільноти.

«Україна зробить усі необхідні висновки й обере оптимальну відповідь», - наголосив радник.

Водночас, Міноборони країни-агресора стверджувало, що корабель «Васілій Биков» примусив суховантажу «Сукра Окан» зупинити хід попереджувальною стріляниною і з гелікоптера Ка-29 висадив на нього свою доглядову команду.

Нагадаємо, що сьогодні, 13 серпня, росіяни у Чорному морі зупинили іноземне судно, яке йшло у порт Ізмаїла в Одеській області.

Варто зазначити, що після успішних ударів по російських суднах окупанти почали використовувати нову тактику свого захисту, створивши загородження з цивільних кораблів.

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що якщо росія і далі атакуватиме українські порти і шантажуватиме судна в Чорному морі, то Чорноморський флот рф може позбутися всіх кораблів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: