Україна почала реєструвати торгові судна для проходження коридорами у Чорному морі

Читать на русском
Україна почала реєструвати торгові судна, які готові пройти тимчасовими коридорами у Чорному морі.
Getty Image

Україна почала реєструвати торгові судна, які готові пройти тимчасовими коридорами у Чорному морі.

Про це повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в етері телемарафону.

Реєстрація для проходження тимчасовими маршрутами уже відкрита для торговельних суден та їхніх власників. При цьому судновласників та капітанів було попереджено про загрозу з боку російського флоту та мінну небезпеку у Чорному морі.

«Тому, звісно, це все буде відбуватися під наглядом Збройних сил України. Усе можливе, що від нас залежить, щодо забезпечення безпеки, ми робимо. І зараз уже відкрита реєстрація, координатор уже працює», – заявив Плетенчук.

Проте наразі подробиць про кількість суден, які вже пройшли реєстрацію не оголошуватимуть задля безпеки.

Додамо, Україна ще не визначилася з термінами, скільки діятимуть коридори у Чорному морі.

«Ці терміни зараз ще не визначені. Насправді той стан, у якому все це працює, він теж, на жаль, є таким, що обумовлений тими подіями, які відбуваються в Чорному морі, тому що у нормальній ситуації все це відбувається набагато ширше, простіше і безпечніше», – сказав речник.

Додамо, тимчасові коридори повинні допомогти у подоланні міжнародної гуманітарної кризи, а також дати можливість компаніям забрати судна, які перебувають у «гуманітарному полоні» через те, що росіяни постійно погрожують на морі.

Нагадаємо, росія заявила про вихід із «зернової угоди» в липні. Після цього росіяни почали посилено атакувати українські порти та ангари із зерном.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що у президента Туреччини Реджепа Ердогана найбільше шансів вплинути на путіна у питанні відновлення зернової угоди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: