Військова платформа Delta: що відомо про систему управління ЗСУ

Читать на русском

Служба безпеки України заявила про спробу російських спецслужб проникнути в електронну систему планування операцій ЗСУ, щоб отримати доступ до інформації про дії української армії, локації та переміщення Сил оборони, їхнього технічного забезпечення. Йдеться очевидно про платформу ситуаційної обізнаності Delta. Минулого року російський хакер уже стверджував, що нібито зламав програму та вніс туди неправдиві відомості. Що відомо про Delta – на інфографіці «Слово і діло».

Розробляти систему ситуаційної обізнаності Delta розпочала у 2015 році команда спільноти «Аеророзвідка». Через рік систему передали ЗСУ та було створено Центр впровадження та супроводу автоматизованих систем оперативного (бойового) управління.

Перший прототип Delta представили у 2016 році, потім її почали використовувати у зоні проведення Операції об'єднаних сил. Систему також активно використовували під час повномасштабного російського вторгнення, а в лютому 2023 року уряд ухвалив рішення щодо впровадження системи Delta у Силах оборони.

Delta – це онлайн-система, яка в режимі реального часу дає інформацію про тактичну та оперативну ситуацію на полі бою. «Завдяки Delta солдати в режимі онлайн бачать поле бою з розташуванням ворожих сил. До платформи підтягуються дані від аеророзвідки, супутників, безпілотників, стаціонарних камер, радарів, чатів тощо. Delta – важливий компонент під час планування військових операцій», – пояснював віцепрем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Загалом Delta це не одна програма, а система з декількома складовими. Одна з них – цифрова карта, де відбувається обмін інформацією з різних підрозділів і родів військ. Ще одна складова – стрімінговий сервіс для трансляції відеоспостереження з дронів та камер.

Delta також взаємодіє з чат-ботами Мінцифри та СБУ – єВорог та STOP Russian War.

Delta розроблялася за стандартами НАТО і в червні була офіційно підтверджена її взаємосумісність із такими системами. «Також протестували 4 протоколи обміну даними, за якими працює більшість сучасного озброєння, одержуваного Україною від західних партнерів. Всі ці зразки новітньої техніки можуть бути інтегровані з Delta і застосовуватися ще ефективніше. Головний протокол, який цього року тестували, — це Link 16. Він дає можливість отримувати дані в Delta зі винищувачів F-16, які так необхідні Україні», – розповів Федоров.

Що стосується безпеки, то система розміщена в «хмарі» та побудована за моделлю «нульової довіри»

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які винаходи та розробки українців допомагають армії на війні проти росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: