В яких країнах проходять підготовку українські військові та чому навчаються

Читать на русском

Минулого року, за даними Генштабу, понад 20 тисяч українських військових пройшли підготовку у 17 союзницьких країнах. Половина з них – це вузькі спеціалісти: сапери, медики, водолази, розвідники тощо. Цього року навчання продовжується, наприклад, Євросоюз навіть розширив програму, щоб вона охопила більшу кількість солдатів. Крім того, військові навчаються поводженню із західною технікою, яку передають Україні. У яких країнах зараз тренуються бійці ЗСУ – на інфографіці «Слово і діло».

Наймасштабнішу місію щодо навчання українських військових минулої осені створив Європейський Союз. Початковий план передбачав навчання 15 тисяч солдатів, але пізніше їхню кількість вирішили подвоїти.

Станом на кінець квітня завершили навчання вже понад 16 тисяч бійців ЗСУ. Програма передбачає базову підготовку, навчання використанню артилерії та систем ППО. Крім того, вже завершено навчання перших екіпажів німецьких танків Leopard 2 та триває навчання на Leopard 1.

Навчання проводять переважно на території Німеччини та Польщі.

14 тисяч українських військових завершили підготовку у Великій Британії і ще близько на 16 тисяч вона чекає. Військові пройшли навчання з медичної допомоги, вогневої підготовки, роботи з артилерією та системами ППО тощо.

Наприкінці березня з Британії повернулися військові, які кілька тижнів проходили навчання на танках Challenger 2: вони отримали інструкції з управління танками, пройшли злагодження як екіпаж, навчилися ідентифікувати та вражати цілі.

Велика Британія не обіцяла Україні своїх винищувачів (на озброєнні є Eurofighter Typhoon та F-35), але при цьому вже готова навчати пілотів. Про це стало відомо під час візиту Володимира Зеленського до Лондона на початку лютого, а пізніше прем'єр Ріші Сунак підтвердив, що навчання на літаках НАТО вже розпочато. Подробиць немає.

США підготували 8,8 тисяч українських військових, ще близько 2,5 тисяч проходять навчання, яке включає базові інструкції щодо поводження зі зброєю, ремонту обладнання та ведення бойових дій.

Крім того, найближчими тижнями на полігоні в Німеччині американці почнуть навчати українських військових користуватися танками Abrams. Тренування триватиме близько 10 тижнів, підготовку пройдуть близько 250 військових.

На початку березня телеканал CNN із посиланням на джерела повідомляв, що США розглядають можливість навчати українських пілотів на винищувачах F-16 – нібито група військових приїхала до Арізони, де знаходиться підрозділ Нацгвардії, який навчає зарубіжні екіпажі. Але офіційної інформації про це не було.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які рішення та військову допомогу для України погоджували на засіданнях у форматі «Рамштайн».

З інфографіки можна дізнатись, як змінювалася чисельність Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: