ВАКС затвердив угоду з пособником ексголови Кіровоградської ОДА

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, на яку пішов колишній посадовець облдержадміністрації.
Андрій Балоньфото: Кіровоградська ОДА

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім керівником патронатної служби ексголови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня Сергієм Шевченком. Йому призначили 5 років умовного позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки.

Таке рішення 3 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Шевченко пішов на угоду про визнання винуватості. Стосовно нього матеріали виділили в окреме провадження.

«Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та обвинуваченим (Сергієм Шевченком – ред.). (Шевченка – ред.) визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України», – йдеться в рішенні.

Йому призначили 5 років умовного позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки. Заставу обвинуваченого в розмірі 3,5 млн грн перерахували на потреби Збройних сил України. Також Шевченко зобов'язався перерахувати ще 2,5 млн грн на армію. Він також свідчитиме у справі за обвинуваченням ексголови Кіровоградської ОДА Андрію Балоня в одержанні неправомірної вигоди.

Нагадаємо, у серпні 2021 року справу ексголови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня призначили до розгляду по суті. За версією обвинувачення, приблизно навесні 2020 року у Балоня виник злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди від начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігоря Бойчука за не ініціювання питання перед ним щодо невідповідності займаній посаді.

Посадовець не хотів напряму вчиняти ці дії, тож для реалізації задуму залучив пособника – керівника своєї патронатної служби Сергія Шевченка. І вже той, за його вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн неправомірної вигоди щомісяця, інакше чиновник зіткнеться з перешкодами у своїй діяльності, зокрема, ініціюванням питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом зловмисники збільшили свої вимоги, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, що перебували у підпорядкуванні головного управління органу виконавчої влади. З огляду на показники попередніх періодів, йшлося про суму близько 1,8 млн грн.

За умовами «угоди», кошти мали передавати траншами. Перший – у 100 тис. грн – передано на початку червня 2020 року, що задокументовано в межах досудового розслідування. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн голову та посадовця ОДА викрили та затримали у межах спільної операції НАБУ, САП, ГУ БКОЗ та УСБУ.

В ході подальших слідчих дій за місцем роботи та проживання підозрюваних вилучені великі обсяги готівки, походження якої наразі невідоме. Йдеться про понад 4,5 млн грн, 320 тис. доларів, 24 тис. євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: