Пособник ексголови Кіровоградської ОДА пішов на угоду з прокурором

Читать на русском
Антикорупційний суд виділив матеріали стосовно пособника колишнього керівника облдержадміністрації в окрему справу.
Андрій Балонь

Колишній керівник патронатної служби ексголови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня Сергій Шевченко пішов на угоду з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Стосовно нього виділили матеріали в окрему справу.

Таке рішення 24 травня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, захисник Шевченка подав клопотання про виділення матеріалів стосовно його клієнта в окрему справи, оскільки між обвинуваченим і прокурором САП досягнута угода про визнання винуватості. Прокурор САП цю інформацію підтвердив і просив клопотання задовольнити.

«Клопотання захисника про виділення матеріалів кримінального провадження стосовно (Сергія Шевченка – ред.) обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України в окреме провадження - задовольнити. Матеріали кримінального провадження №42020000000000860 у частині обвинувачення (Сергія Шевченка – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України, виділити в окреме провадження», – йдеться в рішенні.

Угоду мають розгляну 12 червня о 08:30.

Нагадаємо, у серпні 2021 року справу ексголови Кіровоградської ОДА Андрія Балоня призначили до розгляду по суті. За версією обвинувачення, приблизно навесні 2020 року у Балоня виник злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди від начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігоря Бойчука за не ініціювання питання перед ним щодо невідповідності займаній посаді.

Посадовець не хотів напряму вчиняти ці дії, тож для реалізації задуму залучив пособника – керівника своєї патронатної служби Сергія Шевченка. І вже той, за його вказівкою, озвучив вимогу: 110 тис. грн неправомірної вигоди щомісяця, інакше чиновник зіткнеться з перешкодами у своїй діяльності, зокрема, ініціюванням питання щодо відповідності займаній посаді.

Згодом зловмисники збільшили свої вимоги, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур, що перебували у підпорядкуванні головного управління органу виконавчої влади. З огляду на показники попередніх періодів, йшлося про суму близько 1,8 млн грн.

За умовами «угоди», кошти мали передавати траншами. Перший – у 100 тис. грн – передано на початку червня 2020 року, що задокументовано в межах досудового розслідування. Після отримання другого траншу у 250 тис. грн голову та посадовця ОДА викрили та затримали у межах спільної операції НАБУ, САП, ГУ БКОЗ та УСБУ.

В ході подальших слідчих дій за місцем роботи та проживання підозрюваних вилучені великі обсяги готівки, походження якої наразі невідоме. Йдеться про понад 4,5 млн грн, 320 тис. доларів, 24 тис. євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: