Китай починає змінювати свою позицію відносно мирних переговорів щодо України – WSJ

Читать на русском
Лідер Китаю Сі Цзіньпін планує направити свого спецпредставника Лі Хуея на конференцію з питань миру в Україні, яка відбудеться у Саудівській Аравії. Про це повідомляє The Wall Street Journal.
Фото: Getty Images

Лідер Китаю Сі Цзіньпін планує направити свого спецпредставника Лі Хуея на конференцію з питань миру в Україні, яка відбудеться у Саудівській Аравії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

За даними журналістів, такі дії можуть свідчити про зміну підходу Пекіна до питання врегулювання війни росії проти України.

Зазначається, що представники КНР не брали участі у першому раунді переговорів, що відбувся у Копенгагені. Водночас за останні тижні позиція Пекіна змінилася – тепер Сі нібито готовий розглянути план мирного врегулювання, який передбачає виведення російських військ із території України.

На це могли вплинути два чинники - можливе невдоволення Китаю затяжною війною і вихід росії з зернової угоди.

Журналісти вважають, що участь Лі Хуея дасть Китаю та США рідкісну можливість обговорити ситуацію в Україні тет-а-тет, оскільки Саудівську Аравію також відвідає радник Джо Байдена Джейк Салліван.

Нагадаємо, зустріч у Джідді пройде 5-6 серпня. На саміт було запрошено до 30 західних країн, що розвиваються, включаючи Індію, Бразилію, Індонезію, Єгипет і Мексику. Росія на зустріч не запрошена.

Раніше в Офісі президента розповіли про очікування від саміту з питань миру у Саудівській Аравії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: