В ISW пояснили, чому в росії уникають теми про атаку ЗСУ на Чонгарський міст

Читать на русском
Кремль ймовірно дав вказівку російським воєнкорам не висвітлювати перебої в роботі критично важливих наземних ліній зв’язку, це стосується й удару ЗСУ по Чонгарському мосту.
Чонгарський містФото: weukraine.tv

Після того, як ЗСУ здійснили черговий удар по мосту Чонгар, який з'єднує материкову територію України з окупованим Кримом, російські «воєнкори» уникали цієї теми, що вказує на її «незручність» для Кремля.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що відсутність реакції російських військових блогерів на удар ЗСУ по мосту Чонгар – це «помітний перелом у репортажах про війну в Україні».

Це, на думку фахівців, може бути ознакою того, що Кремль наказав «воєнкорам» утриматися від висвітлення певних тем, йдеться у публікації.

Так, 29 липня Сили оборони України заявили про успішне завдання удару по мосту Чонгар на трасі М-18 (Джанкою - Мелітополь) між окупованим Кримом і тимчасово підконтрольною військам рф частиною Херсонської області.

Аналітики ISW не зафіксували жодних дискусій у російському медіаполі щодо українського удару чи коментарів щодо заяви ватажка окупантів на Херсонщині Володимира Сальдо про нібито перехоплення 12 українських крилатих ракет Strom Shadow при атаці на міст. При цьому фахівці зазначили, що російські блогери прокоментували удар ЗСУ по мосту Чонгар 22 червня із загальним обуренням і занепокоєнням.

«При цьому активно обговорювали цю тему російські блогери, які регулярно коментують як успішні, так і нібито невдалі українські удари по російській логістиці», – зазначили аналітики ISW.

Раніше ISW вже оцінював, що окремі російські «воєнкори» можуть формувати своє висвітлення війни в Україні у спосіб, більш сприятливий для кремлівських наративів, через страх покарання з боку Кремля.

Однак, зазначають експерти, загальний страх перед покаранням Кремля навряд чи призвів би до такої майже повсюдної відсутності висвітлення важливої події, і більш імовірно, що причиною цього стала конкретна вказівка Кремля не висвітлювати перебої в роботі критично важливих наземних ліній зв’язку.

Нагадаємо, представниця ОК Південь Наталія Гуменюк заявила, що удар ЗСУ по Чонгарському мосту «проведено філігранно».

29 липня повідомлялося, що українські військові успішно атакували Чонгарський міст.

Раніше, 5 липня, у Генштабі підтвердили, що ЗСУ били по Чонгарському мосту ракетами Storm Shadow.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: