Таїланд, Мальдіви, ОАЕ: luxury відпочинок політиків та чиновників під час повномасштабної війни

Читать на русском

Незважаючи на повномасштабну війну, деякі українські політики та чиновники не відмовляють собі в задоволенні скористатися своїми привілеями та відпочити за кордоном. На початку року Кабмін вже заборонив посадовцям виїжджати з країни під час війни без поважної причини, але це не всіх зупиняє. Днями з'ясувалося, що на Мальдівах із сім'єю відпочивав «слуга народу» Юрій Арістов. Правоохоронці вже розслідують, як він зміг виїхати за кордон, а парламент позбавив Арістова мандата. Інші гучні кейси із закордонними поїздками – на інфографіці «Слово і діло».

Скандальні поїздки політиків та чиновників за кордон під час повномасштабної війни – на інфографіці.
Скандальні поїздки політиків та чиновників під час війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Минулого року журналісти «Української правди» під час розслідування припускали, що нардеп та лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця у липні та серпні тривалий час жив на своїй віллі у Каннах (Франція). У пресслужбі депутата цю інформацію заперечують: за їхніми словам, Палиця у кінці липня та на початку серпня не перебував на відпочинку в Канах.

У розслідуванні «Батальйон «Монако» також фігурували нардепи дев'ятого скликання Вадим Столар, Григорій Суркіс, Ігор Абрамович.

Юлія Тимошенко, як також стало відомо з журналістського розслідування, початок цього року зустріла у Дубаї (ОАЕ). Там був помічений й нардеп Суто Мамоян (і його вже колишні колеги Наталія Королевська та Юрій Солод).

На новорічних святах у Куршевелі (Франція) помітили депутата Володимирської міськради Валерія Зінкевича. Він заявив, що виїхав із України на «лікування».

В Іспанії на свята відпочив уже колишній заступник генерального прокурора Олексій Симоненко: за інформацією журналістів, він 10 днів святкував Новий рік разом із сім'єю у Марбельї. Наприкінці січня, коли скандал набув розголосу, Симоненко звільнився.

Після кількох скандалів із новорічним відпочинком депутатів та чиновників їм дозволили виїжджати за кордон лише у відрядження. Прямо у цей період народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко вирішив з'їздити до Таїланду «на зустріч із представниками української громади» – про це стало відомо з оголошення посольства України.

Сам депутат запевнив, що перебуває в Таїланді, щоб «налагоджувати в інтересах України відносини з державами Південно-Східної Азії». У фракції його наміри не оцінили та виключили зі складу, а на сайті президента України було зареєстровано петицію з проханням призначити Тищенка послом до Таїланду.

Весною стало відомо, що у французькій Ніцці побували нардепи Максим Єфімов, Сергій Льовочкін, Григорій Суркіс, а також мер прифронтового Краматорська Олексій Гончаренко. Усі пояснили свої поїздки відрядженням, депутатською діяльністю чи сімейними причинами.

«Слуга народу» Богдан Торохтій, за даними журналістів, з початку повномасштабної війни вісім разів виїжджав за кордон – до Греції, Туреччини, ОАЕ, Катару та Болгарії. За його словами, поїздки були «у сімейних справах», а про які вояжі він «не пам'ятає».

Наразі депутатським мандатом за відпочинок у п'ятизірковому готелі на Мальдівах поплатився Юрій Арістов. За інформацією правоохоронців, які розслідують обставини його поїздки, Арістов виїхав до Литви на підставі службового відрядження з метою поглиблення двосторонньої співпраці, потім дистанційно взяв лікарняний в одному із приватних медичних закладів Києва, а сам відпочивав на островах.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, після цього скандалу Офіс президента України заблокував виїзд за кордон народним депутатам та чиновникам.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про правила виїзду чиновників за кордон, запроваджені на початку року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: