У Нігері стався військовий переворот

Читать на русском
Військові в Нігері заявили про повалення президента Мохамеда Базума. Кордони країни закриті, діяльність усіх установ припинена, оголошено загальнонаціональну комендантську годину.
Reuters

Військові в Нігері оголосили по національному телебаченню про повалення президента Мохамеда Базума. Раніше війська блокували президентський палац у Ніамеї.

Про це повідомляє The Guardian.

Група солдатів з'явилася на національному телебаченні західноафриканської країни пізно ввечері в середу, за кілька годин після затримання президента.

Топ збройних та політичних конфліктів у 2023 році: що про них відомоТоп-10 збройних та політичних конфліктів у світі, за версією міжнародної кризової групи – як довго тривають та скільки загиблих.

«Ми, сили оборони та безпеки, вирішили покласти край режиму. Це послідувало за погіршенням ситуації у сфері безпеки та незадовільним управлінням в економічній та соціальній сфері», – заявив генерал-полковник Амаду Абдурахман в оточенні дев'яти військовослужбовців.

Він також повідомив, що кордони країни закриті, а діяльність усіх установ республіки припинена, і оголосив загальнонаціональну комендантську годину. Солдати застерегли від будь-якого іноземного втручання.

Сам Мохамед Базум написав у Twitter: «Важко завойовані досягнення будуть збережені. Всі жителі Нігеру, які люблять демократію та свободу, подбають про це».

У США та ООН засудили спробу державного перевороту. Держсекретар Ентоні Блінкен розмовляв з Базумом і висловив підтримку: «Ми засуджуємо будь-які спроби захопити владу силою. Ми активно взаємодіємо з урядом Нігеру, а також з партнерами в регіоні та в усьому світі, і продовжуватимемо це робити доти, доки ситуація не буде вирішена належним чином і мирним шляхом».

З президентом говорив також генсек ООН Антоніу Гутерріш, який закликав усіх учасників подій «виявляти стриманість і забезпечувати захист конституційного порядку».

Раніше агентство Reuters повідомляло, що військова техніка блокувала в'їзд до палацу в столиці Ніамеї. Доступ до міністерств поруч із палацом також було заблоковано. Але мешканці інших районів міста повідомляють про вільний рух транспорту та відсутність на вулицях озброєних людей.

Зазначимо, що президент Базум був демократично обраний у 2021 році і вважається ключовим союзником Заходу у боротьбі з ісламістськими бойовиками у Західній Африці. У Нігері з моменту здобуття незалежності було чотири успішні перевороти і кілька невдалих спроб. Останній переворот у країні стався у лютому 2010 року і закінчився поваленням президента Мамаду Танджа.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що відомо про топ збройних та політичних конфліктів у 2023 році.

З інфографіки можна дізнатися, населенню яких країн світу цього року загрожує голод.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: