Відбулося засідання Ради Україна-НАТО: які рішення ухвалили

Читать на русском
У середу, 26 липня, Рада Україна-НАТО провела засідання, присвячене питанням виходу росії із зернової угоди та подальшим ударам Кремля по українських портах.
Фото: Shutterstock.com

У середу, 26 липня, Рада Україна-НАТО провела засідання, присвячене питанням виходу росії із зернової угоди та подальшим ударам Кремля по українських портах.

Про це повідомляється на офіційному сайті Альянсу.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

У ході засідання союзники та Україна рішуче засудили рішення рф вийти з угоди та її навмисні спроби зупинити експорт української агропродукції. Вони також засудили нещодавні ракетні удари росії по Одесі, Миколаєву та іншим портовим містам.

«Росія несе повну відповідальність за свої небезпечні дії у Чорноморському регіоні. Росія має припинити перетворювати голод на зброю та загрожувати найуразливішим людям світу продовольчою нестабільністю. Дії Москви також створюють істотні ризики для стабільності Чорноморського регіону, який має стратегічне значення для НАТО», – сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Альянс привітав зусилля Туреччини щодо відновлення зернової угоди, а також зусилля інших союзників, включаючи Болгарію та Румунію, спрямовані на продовження експорту українського зерна сушею та морем.

Крім того, НАТО та союзники посилюють спостереження та розвідку в регіоні Чорного моря, у тому числі за допомогою морських патрульних літаків та безпілотників.

Нагадаємо, 17 липня у Кремлі офіційно заявили, що відмовляються продовжувати зернову угоду.

План виходу рф із «зернової угоди» було розроблено задовго до формального оголошення. Ще однією частиною плану стали удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі.

У ніч на 18, 19, 20 та 21 липня окупанти атакували портову інфраструктуру в Одесі, Одеській та Миколаївській областях. Президент Володимир Зеленський наказав посилити захист портів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: