Євросоюз планує створити спеціальний фонд для довгострокової підтримки ЗСУ – Politico

Читать на русском
ЄС планує створити фонд для підтримки української армії обсягом до 20 млрд євро. Пропозицію хочуть прийняти до осені.
Фото: Armed Forces of the Czech Republic

Європейський Союз планує створити спеціальний фонд для підтримки Збройних сил України протягом наступних чотирьох років. Обсяг фонду становитиме до 20 млрд євро.

Про це повідомляє Politico із посиланням на п'ять дипломатів, знайомих із планом.

Європарламент схвалив план щодо збільшення постачання боєприпасів УкраїніАкт, ухвалений у Європарламенті, покликаний прискорити доставку боєприпасів та ракет в Україну та допомогти державам-членам поповнити свої арсенали.

За словами співрозмовників видання, пропозиція не передбачає прямих платежів Україні: натомість ЄС допоможе країнам покрити витрати на закупівлю та передачу озброєння та боєприпасів Україні, а також на навчання військових.

Це буде серйозним зобов'язанням для ЄС: потенційний обсяг фонду вп'ятеро перевищує суму 4 млрд євро, які блок до цього виділив на військову допомогу Україні.

Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики Жозеп Боррель натякав на цю ідею на саміті у червні. «Ви маєте зробити Україну здатною захищатися. Тому Європейський фонд миру для України, можливо, має стати новим українським оборонним фондом», – наголосив він.

Пропозиція про військове фінансування була в понеділок надіслана на розгляд країн ЄС, у четвер її обговорюватимуть міністри закордонних справ. За словами двох дипломатів, ціль полягає в тому, щоб прийняти пропозицію до осені.

Видання зазначає, що досі Євросоюз стикався з труднощами, намагаючись схвалити додаткові кошти для оборонного фонду для України через політичні суперечки та позицію Угорщини.

Нагадаємо, у червні було оголошено, що Європейський Союз виділить чотирирічний пакет фінансової допомоги у розмірі близько 50 млрд євро для підтримки України.

Крім того, ЄС вирішив збільшити фінансову стелю Європейського фонду миру на 3,5 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: