У ЄС заснували новий фонд для відновлення України

Читать на русском
Банк Євросоюзу створив новий фонд у розмірі 400 млн євро, що буде спрямований на відновлення України, причому до того, як набуде чинності довгостроковий план відновлення.
Фото з відкритих джерел

13 липня Європейській інвестиційний банк заявив про створення нового фонду у розмірі 400 мільйонів євро, який буде витрачено на відновлення України.

Про це повідомляє Reuters.

Банк Євросоюзу створив новий фонд у розмірі 400 млн євро, що буде спрямований на відновлення України, причому до того, як набуде чинності довгостроковий план відновлення. 16 із 27 країн ЄС погодилися внести кошти до Ukraine Trust Fund Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), з якого надаватимуться гранти та кредити, а також гарантії українським банкам та підприємствам.

Франція та Італія внесли до фонду по 100 мільйонів євро. Німеччина, найбільша економіка ЄС, не була серед прихильників фонду ЄІБ, оскільки, за словами дипломата, Берлін віддає перевагу витратам через центральний бюджет ЄС, до якого долучаються всі країни-члени.

Зазначається, що ці кошти можуть бути спрямовані на ремонт великої інфраструктури, надання фінансування малим та середнім підприємствам чи комунальним службам.

Віце-президент ЄІБ Тереза Червінська заявила, що учасники фонду «фінансують стійкість України», підвищують «стійкість суспільства та економіки».

Кошти фонду мають бути використані до кінця 2025 року – до часу, коли мають бути виділені обіцяні 50 мільярдів євро на 2024-27 роках, щоб допомогти відновити країну після війни з росією.

Світовий банк оцінив потреби України у відновленні після першого року війни у понад 400 мільярдів доларів протягом десятиліття.

Нагадаємо, в ЄС збільшили фінансування фонду миру до більш як 12 млрд євро.

Також повідомлялося, що Німеччина виділить майже 60 млн євро на допомогу ЗСУ.

Крім того, США нададуть Україні додаткову гуманітарну допомогу на 205 млн. доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: