Заміна герба на щиті «Батьківщини-матері»: історія питання

Читать на русском

До Дня Незалежності України на щиті монумента «Батьківщина-мати» у Києві планують демонтувати радянський герб та замінити його тризубом. Вартість оновлення пам'ятника становитиме 28 млн гривень – як запевнили в Міністерстві культури, це будуть виключно кошти великого бізнесу. «Слово і діло» розібралося, чому герб не замінили одразу після ухвалення закону про декомунізацію.

На монументі Батьківщина-мати збираються демонтувати радянський герб та встановити замість нього тризуб. Історія питання – на інфографіці.
Заміна герба на монументі Батьківщина-матиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Пакет законів про декомунізацію було ухвалено Верховною радою у травні 2015 року: серед іншого заборонили використовувати та пропагувати символіку комуністичного та нацистського режимів. При цьому заборона не поширюється на використання такої символіки у витворах мистецтва, створених до набрання чинності законом.

Долю герба СРСР на монументі «Батьківщина-мати», встановленому у столиці 1981 року, почали обговорювати на початку 2016-го. У січні на зустрічі за участю представників музею історії України у Другій світовій війні, Українського інституту національної пам'яті, Мінкульту, міської адміністрації, Академії образотворчого мистецтва та архітектури та інших експертів розглядалося кілька варіантів: залишити пам'ятник у нинішньому вигляді, демонтувати герб чи замінити його гербом України.

Більшість на обговоренні проголосувала за демонтаж радянського герба, без заміни його на щось.

За півтора року жодних кроків для реалізації рішення зроблено не було, і в Міністерстві культури пояснили чому: демонтаж герба може порушити законодавство України про охорону культурної спадщини та авторське право й суміжні права. У міністерстві повідомили, що перш ніж змінювати радянську символіку, питання потрібно опрацювати з точки зору законодавства.

Наступні кілька років, якщо вірити відповіді Мінкульту від травня 2021 року, «питання демонтажу герба, термінів та джерел фінансування знаходилося на стадії обговорення». Крім проблем із законодавством, демонтувати герб складно також із технічної точки зору. До речі, станом на 2021 рік вартість робіт оцінювалася приблизно у 8 млн гривень.

Новий поштовх до вирішення проблеми стався з початком повномасштабної війни. Рік тому в «Дії» запустили опитування на тему того, що робити з радянським гербом на «Батьківщині-матері». «Щойно рф повномасштабно вторглася в нашу країну, процес позбавлення країни від радянських символів значно прискорився», – зазначили в Мінкульті.

Більшість учасників опитування (85%) обрали варіант замінити герб СРСР тризубом.

Нещодавно у Мінкульті розповіли подробиці заміни герба на щиті. Це буде об'ємна конструкція із двох типів металу – нержавіючої сталі українського виробництва «Запоріжсталь» та зарубіжного виробника.

Вартість проєкту становитиме 28 млн гривень – це будуть не бюджетні кошти, а донорські від великого бізнесу. За словами міністра Олександра Ткаченка, завершити роботи мають до 24 серпня.

Державна інспекція архітектури та містобудування вже видала дозвіл на роботи.

Пропонуємо також згадати гучні скандали, пов'язані з декомунізацією, які сталися до повномасштабної війни.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які пам'ятники в українських містах знесли в 2022 році.

Крім того, ми вивчили, у яких містах під час повномасштабної війни з'явилася вулиця Бандери.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: