«Ми готові до будь-якого сценарію»: у Байдена оцінили наслідки виходу рф із зернової угоди

Читать на русском
Салліван зазначив, що якщо росія все ж таки вийде з угоди, її чекають величезні дипломатичні втрати та осуд з боку країн Глобального Півдня.
Фото: Reuters

США готові до того, що росія може відмовитися від участі у Чорноморській зерновій угоді.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю CBS.

Росія майже зі стовідсотковою ймовірністю вийде із зернової угоди в липні – ReutersЖурналісти зазначають, що зернова угода дозволяла країні-окупанту здійснювати безпечний експорт аміаку трубопроводом, що йде через територію України. Однак росія більше не зацікавлена в цьому маршруті поставок.

За його словами, адміністрація Байдена поки не має даних про те, чи погодиться Росія продовжити свою участь в угоді.

«Я не можу передбачити, що зробить путін. Він виступав проти цієї ініціативи протягом останніх місяців. Можливо, росія вийде з угоди, можливо, не вийде. Це вибір, який належить зробити путіну. Ми готові до будь-якого сценарію і щільно працюємо над цим із українцями», – сказав Салліван.

Він також заявив, що якщо росія все ж таки вийде з угоди, її чекають «величезні дипломатичні втрати» та осуд з боку країн Глобального Півдня.

«Якщо вони вийдуть, то решта світу подивиться на це і скаже, що росія відвернулася від країн глобального Півдня та Африки, Латинської Америки та Азії. Виходить, що вони заважатимуть поставкам продовольства до цих країн за доступними цінами. І я думаю, що надалі це призведе до величезних дипломатичних втрат з боку росії», – наголосив радник Байдена.

Нагадаємо, дія угоди спливає 17 липня. Сьогодні з порту Одеси вийшло останнє судно у рамках поточної угоди.

За даними AFP, путін нібито погодився продовжити термін дії зернової угоди. При цьому жодна з офіційних сторін угоди цю інформацію наразі не коментувала.

Раніше ми розповідали, чи може росія покинути угоду і що в цьому випадку зможуть зробити Україна і союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: